Проф. Горчев: Държавата е длъжник на нацията по отношение на модерните техники на лечение
Проф. Горчев: Държавата е длъжник на нацията по отношение на модерните техники на лечение / dariknews.archive

По повод удостояването на проф.д-р Григор Горчев - член-кореспондент на БАН с най-високото държавно отличие - орден "Стара планина" - първа степен за приноса му към медицинската наука и практика, в пресклуба на БТА в Плевен се състоя среща с медиите. В нея участници бяха проф. Григор Горчев, който е и почетен ректор на Медицинския университет в Плевен и медицински управител на МБАЛ "Света Марина" - Плевен, и проф.д-р Славчо Томов - ректор на Медицинския университет в Плевен.

Проф Горчев Държавата е длъжник на нацията по отношение на модерните техники на лечение
netinfo

"Гордеем се с факта, че Медицинският университет предложи две изключително сериозни номинации в лицето на проф. Горчев. Едната за наградите „Евлоги и Христо Георгиеви" и другата за орден „Стара планина" - първа степен. Извървяхме дълъг път като първо трябваше да вземем решението за това, кой да бъде номинираният от страна на висшето училище. И Ректорският съвет и Академичната общност се обединиха около името на проф. Горчев, защото именно той е човекът, който отговаря на изискванията и ще е напълно заслужено да бъде номиниран и награден". Това сподели ректорът на медицинския универсиет в Плевен проф. Славчо Томов.

Проф Горчев Държавата е длъжник на нацията по отношение на модерните техники на лечение
netinfo

Проф. Григор Горчев отбеляза, че в днешно време студентите искат да се докоснат до съвременната медицина. „Те не отиват в Германия и Англия и САЩ просто заради по-доброто заплащане, а те отиват там за да могат да работят съвременната медицина". Той коментира, че завършилите студенти за много добре информирани и виждат какво се работи в Западна Европа и точно тук е важното място в работата на ръководството на МУ-Плевен - да направи обучението атрактивно чрез въвеждане на нови форми на лечение на заболяванията. Това е мисията, която трябва да се осъществи, каза почетният ректор на висшето училище.
Той припомни последната новост в университета в Плевен - високотехнологичната 3D медицинска маса за виртуални дисекции, която беше представена в навечерието на международната Хайфу конференция в Плевен.

Проф Горчев Държавата е длъжник на нацията по отношение на модерните техники на лечение
netinfo

Проф. Горчев коментира, че в днешно време навсякъде по света борбата е за намаляване на болничния престой на пациентите.

„Въвеждането на иновативните технологии в медицината води до съкращаване на болничния престой и на процеса за възстановяване, каквато е световната тенденция. При нас обаче се получава точно обратното, има стремеж към увеличаване на болничния престой и дори пациенти, оперирани чрез миниинвазивни хирургични техники, престояват толкова дни в болницата, колкото и тези, оперирани чрез така наречената отворена хирургия". Проф. Горчев подчерта, че са необходими законодателни промени, с които да се регламентира по-кратък болничен престой при прилагане на миниинвазивни хирургични техники.

"Миниинвазивната хиругрия е много скъпа наглед, но излиза много по-евтино от отворената хирургия", категоричен е професорът. Според него българската държава е длъжник на нацията по отношение на модерните методи на лечение.

Относно на извършването на реформа в здравеопазването, проф. Горчев посочи, че за нея е необходима обща позиция между три основни субекта - държавата в лицето на Министерството на здравеопазването, Българският лекарски съюз и Пациентските организации.