zavet
zavet / dariknews
При пълна зала "Катя Попова" в Плевен премина представянето на Оратория "Заветът", с което беше отбелязана кръглата 90-та годишнина от рождението на един от майсторите на българската хорова песен, симфоник, общественик, професор по композиция в НМА - проф. Александър Танев.
zavetat
darik

zavet
dariknews.archive

„Това е изключителен подвиг! Искам да изкажа благодарност от името на семейството ми и от името на всички, които бяха свързани с делото на Александър Танев затова, че в Плевен се направи отново ораторията „Заветът“, която беше написана за 1300-годишнината от създаването на българската държава. Тогава – през 1981-ва г. се изпълни от Шуменската филхармония, направи се един запис и това беше. Честно казано, аз не вярвах, че ще може пак да възкръсне и когато съвсем спонтанно преди около година ми беше направено предложението да направим ораторията „Заветът“, първоначалната ми реакция беше: „Не е възможно! Как ще стане?“. Това, което се случва в момента ме вълнува извънредно – и като професионалист, и като дъщеря на Александър Танев, както и като човек, който помни изпълнението през 1981-ва година“.
Това каза специално за Дарик проф. Борислава Танева непосредствено след края на генералната репетиция на монументалната оратория „Заветът“, която Плевенска филхармония подготви заедно с хор „Гена Димитрова“ и Детски хор „Звъника“ за плевенската публика в чест на 90 години от рождението на нейния автор – Александър Танев.

zavet
dariknews

Дъщерята на композитора проф. Борислава Танева, която е професор по пиано и педагогическа практика в Клавирна катедра към Инструменталния факултет на НМА, сподели още впечатления от поставянето на на ораторията „Завет“ в Плевен:
„И хор "Гена Димитрова", и оркестърът на Плевенска филхармония, и детският хор "Звъника" в Плевен са на едно изключително ниво и въпреки, че ораторията е писана за много по-голям хор, те абсолютно компенсират и мисля, че на сцената се получава много хубава енергия, заедно с емоцията, която струи от диригента Деян Павлов. Всъщност това е произведението и те са и емоционално вътре - в рамката му и би трябвало да е гордост за Плевен, че има такива състави, с които това, което се прави тук за българската музика е невероятно“.

zavetat
darik

Проф. Борислава Танева определи съхраняването на хоровите традиции в Плевен като изключително здравословно за града:
„Мисля, че специално в хоровото изкуство, всичко страшно много зависи от диригента – човекът, който дава на изпълнителите импулса и енергията, и който предлага нещо интересно и прави изкуството привлекателно. И Детски хор „Звъника“, който пее по такъв начин... Честно казано не очаквах, възхитена съм и целувам ръцете на всички тези хора, които се трудят по този начин – професионално, честно, искрено и добронамерено за това, което правят и така трудът им е стойностен, смислен и качествен“.

zavetat
darik

На въпрос на Дарик относно бъдещето на Оратория "Заветът", която беше изпълнена в Плевен 36 години след първото и единствено й изпълнение пред публика, Борислава Танева сподели и добрата новина, че Министерството на културата е съдействало за дигитализирането на партитурата на Оратория „Завет“ от проф. Александър Танев и така материалът ще бъде съхранен завинаги.

„Партитурата беше до сега само, както е написана - с молив, а сега след дигитализирането й нещата стават вече малко по-лесни за едни следващ изпълнител, макар че аз не знам в кой град в България има такъв оркестър с хор на това ниво“, коментира проф. Борислава Танева.

Във връзка с отбелязването на 90 г. от рождението на Александър Танев тази година бяха организирани 17 концерта в страната:
„Всъщност беше лесно да се организират концертите, защото любовта, която баща ми сееше в сърцата на българите сега се връща. Никой не ми каза “ме мога“, „ще видим“. Всички казваха „да, правим го“. Така стана и с ораторията „Заветът“ – абсолютно спонтанно и пак в зала „Катя Попова“, в която идвах по друг повод. И пак изразявам своята огромна благодарност към Министерството на културата, защото сега вече материалът за ораторията е създаден, а и от тук нататък имам грижата и други творби на Александър Талев да бъдат изписани на компютър, за да може да останат завинаги“.
В изпълнението на Оратория "Заветът" участваха солистът Александър Крунев - бас баритон и актьорът Веселин Плачков като четец,

zavet
dariknews.archive

Диригентът на Плевенска филхармония Деян Павлов, под чиято палка повече от 110 изпълнители представиха монументалната оратория, каза:
„Много съм щастлив, че аз съм диригентът, който заедно с нашия директор Любомир Дяковски и дъщерята на проф. Александър Танев, взехме решението отново да бъде изпълнена тази епохална за българската музика оратория „Заветът“, която е посветена  на 1300 от създаването на Българската държава. В нея всъщност става дума за завета на хан Кубрат към неговите синове, които тръгват към Европа и един от тях е Аспарух, който основава Българската държава.
Много съм щастлив, защото премиерата се е състояла с участието на проф. Иван Вулпе като диригент, който беше мой учител по оперно дирижиране така, че се получава и една приемственост. Да не говорим, че съм израснал с Борислава - дъщерята на Александър Танев, а той беше мой професор по композиция.

zavet
dariknews

Според диригента Деян Павлов, Оратория „Заветът“ е върхът в творчеството на Александър Танев, който има много специфично отношение към вокалното пеене:
„Тук има голям смесен хор, детски хор, симфоничен оркестър, солист – бас баритон и четец. Ораторията се състои от 6 части, които представляват различни етапи от основаването на нашата държава с различни исторически моменти. Такова епохално и батално произведение отдавна не сме правили и смятам, че това е един много добър етап в нашия цикъл „Обичам българската музика“ и благодаря на нашия директор Любомир Дяковски, че ми гласува доверието аз да правя тези цикли, защото съм израснал в Съюза на българските композитори, където работеше моят баща и аз се чувствам задължен да дирижирам българска музика“, каза Деян Павлов.

zavet
dariknews.archive