chapmann
chapmann / dailycaller.com
На 24 август 1981 г. за убийството на Джон Ленън, Марк Дейвид Чапман е осъден на доживотен затвор без право на замяна през първите 20 години. След като застрелва Ленън на 8 декември 1980 г., Чапман остава на мястото на престъплението, сяда на близка пейка и започва да чете книгата „Спасителят в ръжта". По-късно пред разследващите той разказва, че именно тази книга го вдъхновила за престъплението.

На 6 декември 1980 г. Марк Дейвид Чапман пристига в Ню Йорк и се настанява на 63-то Авеню в стая на ИМКА (неправителствена младежка организация, независима от политика и религия). Към 14:00 ч. същия ден той си купува последната плоча на Джон Ленън - албума „Double Fantasy". На следващия ден Марк Чапман се разхожда из търговския център на хотел „Шератон".

На 8 декември Джон Ленън и Йоко Оно имат уговорено половинчасово интервю за радио RKO, което е проведено между 16:30 и 17:00 ч. Преди това килърът издебва идола си пред асансьора на „Дакота билдинг" в „Сентръл парк", където звездната двойка живее в апартамент. Чапман моли музиканта да му даде автограф и подава купената преди два дни плоча на Ленън и неговият кумир я подписва с текста: „Джон Ленън, декември 1980-а".

После Джон и съпругата му, придружени от служител на радиото, се качват в автомобил и се отправят към Record Plant Studio за интервюто. Връщат се към 22:48 часа, когато убиецът вече дебне на улицата пред жилището им.

Джон и Йоко слизат от лимузината и се отправят към входа на сградата. Тогава Чапман извиква: „Господин Джон Ленън" и насочва към музиканта 38-калибров пистолет от разстояние 6 м. Ленън се затичва към входа, но четири от произведените пет изстрела го застигат фатално. Два куршума попадат в белите дробове на музиканта, един - в лявата плешка и един в гърлото.

Джон Ленън все още е в съзнание на път за болницата, но умира от раните си в 23:07 ч.

Чапман е арестуван минути след убийството. Още на другия ден той признава вината си. По-късно пред съда той заявил, че решил да убие идола си, тъй като полудявал от самота.
Любопитен факт е, че досега Чапман е подал седем молби за освобождаване, но всички са отхвърлени. Днес той се намира в изправително учреждение в град Атика, Ню Йорк.