Къдроглаво пеликанче се излюпи в ПП „Персина за първи път от 58 години насам
Къдроглаво пеликанче се излюпи в ПП „Персина за първи път от 58 години насам / persina-park

Къдроглаво пеликанче се излюпи в Природен парк „Персина" за първи път от 58 години насам, съобщиха от дирекцията  на парка.

Експертите от Дирекция на ПП „Персина" успяха да заснемат, макар и от много далече малкото къдроглаво пеликанче надничащо любопитно от гнездото. Това е доказателство, че сформиралата се в поддържан резерват „Персински блата" колония от къдроглави пеликани се състои от половозрели индивиди и е вече активна. Десетилетия наред единствената колония от гнездещи къдроглави пеликани в България беше запазена в емблематичния дунавски резерват „Сребърна".

Последните данни за колония на къдроглави пеликани състояща се от десетина двойки на остров Персин (Белене) са от далечната 1958 година. След построяването на защитни диги на острова, последвано от пресъхването на блатата, колониите на всички водолюбиви птици изчезват. След мащабният проект за възстановяване на влажни зони довел до възстановяването на водния режим в блатата на остров Персин през 2008 година и дългогодишна съвместна работа между хора и организации, водолюбивите птици започнаха бавно да се завръщат по отдавна забравените места и да превръщат Природен Парк „Персина" отново в „Рай за водолюбивите птици".

Дирекцията на Природен Парк „Персина" благодари на всички доброволци, организации и институции, които участваха неуморно и с ентусиазъм в този дълъг и труден процес и ги поздравява с големия природозащитен успех.