gena dimitrova
gena dimitrova / dariknews
Кръгла маса на тема: „Гена Димитрова – световен триумф на един изключителен глас и житейски урок по благородство” се проведе в зала Плевен на Областна администрация по инициатива на областния управител Мирослав Петров. Специален гост на форума бе дъщерята на Гена Димитрова Милена Стойкова. Събитието събра културната и образователна общественост на Плевен, ученици и студенти. 

gena dimitrova
dariknews

„За мен е изключително важно споменът за личности - емблеми за талант, усърдие и благородство, каквато е неповторимата оперна прима Гена Димитрова, да се поддържа ярък и жив във времето и да бъде вдъхновение за младите хора”, каза при откриването на форума областният управител Мирослав Петров. „Каквото и да се каже за Гена Димитрова ще бъде малко. Тя е невероятен талант, респектиращ и до днес най-големите имена в музикалните и оперни среди. Глас, който печели искреното уважение и възхита не само на съвременниците си, но и на поколения след тях”, каза още  областният управител.

gena dimitrova
dariknews
 

Паметта за Гена Димитрова, съхранена в Регионалния исторически музей в Плевен, беше тема на презентация, изнесена от Десислава Близнашка – уредник в „Нова и най-нова история” в РИМ. Голям интерес предизвика представянето на медийния образ на световната оперна прима, представен чрез публикации в български и международни печатни издания от журналиста и изследовател на живота ѝ Димитър Сотиров. В продължение на близо десет години музеят прави задълбочени изследвания за нейния живот и кариера, базирани на както на публично достъпната информация и документация, така и на старателно пазения от Милена Стойкова личен архив на оперната прима.
Присъстващите имаха възможност да видят и уникален суров запис на Гена Димитрова с нейно изказване по повод многократно и погрешно цитираните в медиите думи на маестро фон Караян за нея и божествения ѝ глас.
В залата възникнаха много въпроси за педагогическата ѝ дейност и майсторските класове, за благородните ѝ жестове и подкрепата към младите и талантливи оперни изпълнители

gena dimitrova
dariknews
 

Акцент в програмата на форума бе изказването на осиновената племенница на Гена Димитрова, която сподели с аудиторията свои лични преживявания и спомени за нея далеч от прожекторите и блясъка на славата.
„Надали са много хората като мен, които имат късмета да имат две майки и двама бащи”, започна разказа си Милена Стойкова. Тя сподели съкровени моменти от живота си с оперната прима  и пътуванията, които заедно са правили, за огромната празнота след загубата на съпруга ѝ Жоро, когото тя нежно е наричала „моето другарче”, за нежността и грижата и същевременно строгостта и отговорността, с които Гена Димитрова е подхождала към бъдещето на тогава малката Милена. Присъстващите видяха Гена Димитрова такава, каквато тя е била за най-близките си хора – любяща и силно привързана към тях и корените си.

gena dimitrova
dariknews

„Преди дни  на шести май Гена Димитрова щеше да навърши 78 години. За съжаление си отиде твърде рано от този свят, но остави след себе си незаличима следа в световната оперна история. Гена Димитрова даде на всички нас и най-безценния урок -  как да бъдем благородни, как да съумяваме да пазим човещината в себе си и да ценим корените си. Гена Димитрова е уникален феномен, неудържима стихия, цяла Вселена”, каза на финала областният управител Мирослав Петров.

gena dimitrova
dariknews

Той отново покани присъстващите и всички граждани на Плевен на безплатната прожекция на филм – музикален портрет „С обич за Гена”. Тя ще се състои от 17:00 часа отново в зала „Плевен”. На него ще присъстват Милена Стойкова и Димитър Сотиров. Входът за желаещите е свободен!