Й.Крумова-директор на ЦРД:Всяко дете, решило да бъде при нас е безценен дар за нацията
Й.Крумова-директор на ЦРД:Всяко дете, решило да бъде при нас е безценен дар за нацията / archiv.DarikNews

Йорданка Крумова - директор на Центъра за работа с деца в Плевен направи исторически преглед на центъра от създаването му до днес. Поводът е предстоящото отбелязване на 60 годишния юбилей на Център за работа с деца-Плевен.

Годината е 1953. Датата е 6 септември. Градът е Плевен. Сградата е една от най-красивите и досега в града ни. С далновидно решение на Градския съвет сградата на доскорошното Земеделско училище е предоставена за разкриване на Пионерски дом. Негов пръв ръководител става Юрка Алексиева. И сякаш градът ни е чакал с нетърпение да отвори врати такъв дом, та само за няколко години броят на неговите извънучилищни форми от 28 с 819 участници се удвоява - през учебната 1964/1965 те са вече 43 с 1600 участници.

Въпреки трудностите на прехода, плевенските общински ръководства съумяват да съхранят и подкрепят институцията, дала през годините шанс на хиляди деца да открият и развият своя талант. Всяко дете, решило да опита при нас и да остане, е безценен дар за нацията. Направило избора си да стане част от нашите художествени колективи, школи или клубове, то вече е получило гаранция за дългосрочен и правилен житейски избор - да си добър човек, преминал през чистилището на изкуството. Това е като ваксина срещу вирусите на улицата. Изкуството има доказана способност да изгражда противозащита и полезна за обществото ценностна система. Водещото в центрове като нашия е свободата на избора. Можеш да се откажеш от него или да го промениш и никой няма да те накаже за това - морално, физически или финансово. Нашите деца все повече осъзнават и отстояват правото си на избор и това в никакъв случай не е „слободия", а заявка за проява на гражданска позиция.

Йорданка Крумова, която е директор на Центъра за работа с деца от 17 години сподели щрихи от дейността на центъра в днешни дни.

Новото столетие посрещнахме с много деца, нови мечти и надежди, че домът и занапред ще остане все този притегателен център и за бъдещите поколения. Защото той е специално място, в което сигурно има някаква магия, заложена тук още от десетките хора преди нас, голяма част от които вече ги няма, но оставили между стените на тази недостатъчно обгрижвана сграда своята любов към децата и изкуството. Някои от тях не преминали през висши академии, но талантливи и умеещи да предадат своя дарен от природата талант, други - доказали се като творци и педагози, можещи и знаещи как да замесят тестото, за да се получи най-качествен продукт.

Днес работещите в Центъра педагози са малко на брой - само 8, а желанието ни дейността му да е разнообразна е голямо. Удовлетворение ни носи фактът, че сценичните изяви на нашите художествени колективи са неоспорима част от културния живот на Плевен. Традиционни, много желани и търсени от децата и техните родители, станаха Летните ваканционни дни и сме радостни, че цяло лято вратите на Центъра са отворени за тях.

Гордея се с моите колеги педагози, административен и помощен персонал и като директор се чувствам длъжница, че не успявам да им осигуря най-подходящите условия за работа. Толкова ми се иска този център да е Дворец на децата. Всеки град може да има Дворец и децата най-много заслужават той да е техен.

60-годишната история е повече от пъстра и е повод за гордост, че от нашите художествени колективи са излезли вече пораснали момичета и момчета, чиито имена са познати и търсени тук, в България и зад граница. Сред тях са проф.Греди Асса, проф.Любен Досев, Дора Делийска, Василена Серафимова, Стела Ненова, Боян Тодоров, Цветан Спасов, Милен Иванов, Ралица Атанасова, Даринка Цекова, Веселка Пачкалова.

Тържествата по отбелязването на 60-та годишнина на Центъра за работа с деца ще се състоят от 3 до 7 юни. В програмата са включени изложби и концерти на възпитаници на школите при центъра.