Зърненият баланс на страната ще бъде осигурен, увери земеделският министър Христо Бозуков в Плевенско.

Той присъства на официалното откриване на жътвената кампания в землището на град Славяново.

НАЗ

По думите на ресорния министър, тазгодишните прогнози за пшеницата и ечемика са добри, а стопаните очакват добро време, за да приберат реколтата си.

Очакваният добив от пшеница тази година ще бъде около 5.7-5.8 млн. тона, посочи министърът и уточни, че площите, които се очаква да бъдат ожънати с пшеница са близо 12 млн. дка, с ечемик около 1,25 млн. дка, а с рапица са 1,3 млн. дка.

„Това ми дава основание да съм спокоен, че хлебният баланс у нас ще бъде осигурен“, подчерта министър Бозуков.

В спешен порядък, в рамките на този месец, трябва да заработи Тематичната работна група за изготвяне на Стратегическия план за новата Обща селскостопанска политика 2021-2027 г, посочи Бозуков.

Относно таваните за плащанията той заяви, че все още не е воден разговор със зърнопроизводителите.

„Тавани ще има категорично, но ще са доброволни. Всяка страна членка на ЕС може да реши дали да има тавани или не. И към момента имаме тавани, въпросът е сега как ще бъдат формирани и да се стигне до широко обсъждане и съгласуване, за да може най-справедливо да бъдат разпределени средствата и определени таваните. Нашите стопани в голямата си част са стабилни на пазара, така че може да се стигне до взаимно решение по въпроса“, допълни още земеделският министър.

Проф. Бозуков каза още, че Министерството е дало своите предложения в Плана за възстановяване и устойчивост. „Целта е средствата да бъдат използвани така че да дадат реални резултати за земеделските производители, а не да изчезват по трасето“, уточни още той.

НАЗ

Заедно с официалното откриване на жътвената кампания, от Националната асоциация на зърнопроизводителите, зажънаха ръжта по международния проект “Хляб на мира”.

НАЗ

Проектът е европейска инициатива, в която се включват дванадесет държави от Централна и Източна Европа. Проектът стартира през 2012 г. като добитата ръж от полето около Помирителната църква в Берлин е изпратена до всяка държава-участничка. Така през 2013 г. се полагат първите ръжени семена на исторически важни места в 12-те държави.

НАЗ е официален партньор по Проекта за България от самото му начало. Традиционно всяка година представител на Асоциацията на зърнопроизводителите от различен регион на страната поема отглеждането на ръжта.
НАЗ