Диана Йорданова в Ловеч: Силна социална политика може да прави държава със силна икономика
Диана Йорданова в Ловеч: Силна социална политика може да прави държава със силна икономика / gerb.lovech

"Силна социална политика може да прави държава със силна икономика, каквато България, за съжаление няма. Въпреки това заложените социални разходи са с 800 млн- лв повече от 2014 г. През 2015 г. ще продължи изпълнението на оперативни проекти, насочени към генериране на заетост и доходи в регионите". Това заяви народният представител от ГЕРБ Диана Йорданова, зам.-председател на Парламентарната комисия по бюджет и финанси и член на комисията за наблюдение на дейността на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, на 31 март в Ловеч.

Тя бе в града по покана на колегата си народен представител Корнелия Маринова, която е и общински ръководител на ГЕРБ. На срещата присъстваха членове и симпатизанти на ГЕРБ, в това число и общински съветници.

Диана Йорданова в Ловеч Силна социална политика може да прави държава със силна икономика
netinfo

„България за първи път има управленска програма. В действителност всички редовни правителства в последното десетилетие имаха някакъв основен управленски документ, но поради различни причини програмата или се оказваше безполезна, или следването й не изглеждаше особено вероятно", обясни Йорданова.

По думите й програмата на ГЕРБ отговаря на базовите изисквания да бъде полезна - изглежда изпълнима, съдържа конкретика и създава възможност за водене на отчет по нея. „Цялостният дух на програмата изглежда реформаторски и съответстващ на съвременното разбиране за дясно реформистко управление в Европа", подчерта още зам.-председателят на бюджетната комисия.

Йорданова поясни, че в икономическата си част програмата се базира на напълно точното разбиране, че като оставим настрана макроикономическия климат, основната спирачка пред българския бизнес е необяснимата административна тежест и корупцията, която я следва.

„В това отношение управленската програма обещава сравнително ясни и конкретни мерки - изискване за по-бърза работа на администрацията при регистрация на бизнес, отпадане на част от административната тежест при строителство и обновяване на сгради, по-бърза регистрация по ДДС и други. Всички мерки тук са в правилната посока и имат двоен позитивен ефект - от една страна, спестяват малко пари и много главоболия на дребния бизнес, а от друга, му позволяват да предложи услугите си на по-конкурентни цени", обясни още Диана Йорданова.

По думите й идеята за създаване на финансов омбудсман, който да регулира отношенията между банките и техните клиенти, също може да бъде положителна стъпка както за физическите лица, потребяващи банкови услуги, така и за дребния бизнес, който има откровени проблеми с банкирането.

Пред симпатизантите на ГЕРБ в Ловеч народният представител говори още за секторите „Правосъдие и борба с корупцията", „Съдебна реформа", „Здравеопазване".

Специално внимание бе отделено на бюджетната политика на ГЕРБ. „Ако сравним предложеният проектобюджет за 2015 г. с бюджета за текущата 2014 г., той безспорно е по-добър. В пъти по-добър. Защото е базиран на реална макробаза и демонстрира стабилност и сигурност. Това е изпълним бюджет. Не споделям упреците за подценена приходна част. При двойно забавяне на икономическия растеж (ЕК дава още по-ниска прогноза за България, не 0,8% а 0,6%), да увеличиш приходите с 400 млн. лв. спрямо т.г. не е малко", обясни Йорданова.