Да опазим домовете си по време на лятната почивка
Да опазим домовете си по време на лятната почивка / archive.dariknews

Започна сезонът на летните отпуски и традиционно през месеците юли и август съзнанието на повечето хора е заето от организацията на предстоящата почивка. Няма нищо по-неприятно от това, в края на почивката човек да се прибере в дома си и да завари вратата разбита.

Затова, преди да потеглим на път е добре да отделим време и да помислим, какво може да се направи, за да не се окажем в такава ситуация.

В действителност не съществуват неразбиваеми врати и ключалки, а престъпния контингент е в непрекъсната надпревара с охранителните средства и методи, но рискът може да бъде чувствително намален с някои превантивни мерки.

Най-често се извършват кражби от жилища с лошо укрепени входни врати. Уязвимите части са бравите със стърчащи навън патронници, касите на вратите в мястото, което държи езика на бравата и пантите от завиващ се вид.

Втората категория жилища, които са обект на кражби, са апартаментите, в които има значително количество материални ценности, въпреки че входните врати са добре укрепени. Тези кражби обикновено се предшестват от информация за наличието на пари и ценности в жилището и предварителна подготовка на средствата за преодоляване на вратата.

Третата категория жилища са вилите, в които присъствието на стопаните е сезонно, а през по-голямата част от годината са необитаеми.

Какво може да направим, за да защитим собствеността си?

На първо място най-доброто е да укрепим апартамента си, като заместим стандартната талашитена или дървена врата с метална. Не се препоръчват метални врати, на които пантите се монтират от страна на коридора, или такива с обикновени секретни брави със стандартни патронници, както и монтиране на вратата върху стандартните дървени каси.

Ако нямате финансова възможност за метална врата, може да опитате да укрепите стандартната врата. Подменете патронника с непробиваем, поставете допълнителни планки от вътрешната страна или заменете завиващите се панти с такива от стария модел. Ефикасно средство за защита на жилищата с дървени врати е монтирането на допълнителни брави с локална сигнализация, които реагират на натиск отвън.

Всичко, което се прави за укрепването на входните врати е добре да бъде приложено и спрямо прозорците и вратите на терасите, тъй като те също са уязвими. Това важи най-вече за първите етажи на жилищата. Зачестяват проникванията в частни домове през отворените в летните горещини прозорци и врати на тераси, разположени на първите етажи на къщи или блокове.

Не се препоръчва съхранението в дома на големи парични суми, ценности или предмети на изкуството. Най-добре е да се използват в такива случаи трезорите на банките. Ако все пак сте решили да съхраните такива предмети в жилището си, най-добрият начин да се защитят е да сключите договор за полицейска охрана със сигнално-охранителна техника.

Вземете мерки, ако ви се наложи да отсъствате продължително от дома си. Практиката показва, че крадците набелязват апартаментите нощем. Затова оставете някоя лампа да свети. Оставете и включено радио. Така ще имитирате, че в жилището има хора. Ако има завеси на прозорците е добре да бъдат спуснати, за да не могат крадците отвън да следят дали има движение. Работещия климатик също често отказва апашите.

Най-добре е да предупредите съседи, на които имате доверие, че ще отсъствате продължително.
Никога не оставяйте ключовете от жилището на лесно достъпни места, като например под изтривалката пред вратата.

При продължително отсъствие вземете мерки крадците да не намерят нищо ценно в дома ви. Преместете при ваши близки преносимата скъпа техника, ценни бижута, големи суми пари.
Друго, за което обитателите на апартаменти е добре да следят и да уведомяват органите на реда е наличие на т.нар. "белези". Това са средства, чрез които крадците проверяват дали има движение в жилището. Често за тази цел се ползват рекламни брошури или просто късчета хартия, които се подпъхват в рамката на вратата. Ако крадецът сложи такава "бележка" и при по-късно посещение тя още е там - очевидно е, че стопаните отсъстват.

Преди гражданите да заминат на почивка, е добре да обърнат и внимание на самите места, на които оставят ценностите си в апартамента. Нощните шкафчета и гардеробите са първите, които крадците проверяват. Ако в тях има оставени ценности е почти 100 % сигурно, че те ще бъдат намерени. Практиката на криминалистите показва, че за съжаление много граждани са небрежни в това отношение и оставят пари в чашки в кухнята, на хладилника, на телевизора и на апашите не им отнема повече от минута да ги забележат.

Наличието на СОТ-система за охрана е много ефективен метод. Въпреки че има престъпни групи, които ползват заглушителни тапи и имат значителни умения в обезвреждането на такива системи, практиката показва, че те рядко се занимават с обири на произволни апартаменти. По-голямата част от домовите крадци не са технически спецове и подобни средства бързо ги прогонват.
Ако въпреки всичко намерите взломена входната врата на жилището си не изпадайте в паника. Важно е да знаете, че не трябва да пипате нищо до идването на полицията и незабавно позвънете на тел.112.