/ iStock/Getty Images
Три туристически пътеки са непроходими в Трънско, съобщават от местното туристическо дружество. Заради стотици паднали дървета, абсолютно непроходим е маршрутът от с. Ломница до връх Руй. Неизползваема е и пътеката от с. Банкя- с. Богойна - ждрелото на р. Ерма, понеже пешеходният мост в края на с. Банкя е отнесен от водите на река Ябланица. Отбелязаната със зелена маркировка пътека от с. Богойна - панорамна площадка Църквището - паркинг при ждрелото на река Ерма също не може да се ползва,защото пешеходният мост при Рибарника в Богойна е отнесен от р. Ерма.Трудно проходим е и маршрутът Горочевци - връх Плоча, предупреждават още от Трънското туристическо дружество /ТТД/. Без проблем се достига Големи връх от Ерулския манастир, върховете Стража и Любаш с изходен пункт село Лялинци, както и връх Руй и хижа "Руй" по маршрута от с. Забел.Достъпен е и маршрутът с. Банкя - Врабчански водопад.

Почистени са пътеките до връх Драговски камик. Върхът е първенец в Гребен планина и е с височина 1118 м.

Пътеката с. Врабча - връх Стакьов камик - връх Драговски камик е била практика неизползваема заради стотици паднали и надвиснали дървета и клони. През почивните дни след много усърдна работа, въпреки студа, трънските туристи са премахнали проблемните дървета и клони и сега пътеката е проходима. Все още не е в най-добро състояние, но може да се мине без никакви проблеми, уточняват от дружеството.

По отбелязания с червена маркировка маршрут Драговска махала в село Филиповци - връх Драговски камик е имало паднали клони само във финалните 400-500 метра, които са отстранени. Придошлата река обаче е отнесла моста при Бежанската пещера. На няколко места са натрупани големи количества клони, по които е възможно преминаването на реката, но не е препоръчително. При първа възможност членовете на Трънското туристическо дружество обещават да възстановят моста.

По маршрута с жълта маркировка, тръгващ също от Драговска махала, щети от бурята няма, но трънските туристи съветват да не се минава по нея, докато не се стопи снегът и ледът. В момента скалите са покрити с лед и преминаването на скалния праг малко преди върха е опасно, предупреждават от дружеството.

Освен от големите наводнения през изминалата седмица Трънско бе сполетяно и от силно обледяване на дърветата. Дъждовете и нивата на реките са най-големите за района от поне три десетилетия, според ТТД.

Тази седмица възстановяването на засегнатите пътеки ще продължи, уточняват от ТТД.
БТА