Три концерта в Кюстендил по случай 200-годишнината от рождението на Фредерик Шопен
Три концерта в Кюстендил по случай 200-годишнината от рождението на Фредерик Шопен / netinfo

По случай 200-годишнината от рождението на гениалния полски композитор Фредерик Шопен Музикалното сдружение „Марин Големинов" подготвя специална програма за отбелязване на юбилея. Нейната цел е запознаване на обществеността с личността и творчеството на големия музикант. В Кюстендил ще има три концерта, с участието на именити пианисти от България и Полша. Изпълнения на клавирни  творби от Фредерик Шопен ще бъде и един от акцентите на Майските музикални дни, които тази година ще отбележат второто издание.

Той е един от най-великите композитори, живели някога - изцяло е посветил своя живот на пианото. Роден е на 22 февруари 1810 година в селцето Желязова Вола край Варшава. С малки изключения Шопен прекарва целия си живот в Париж, където поддържа близки връзки с много от  гениалните хора  на своето време - композиторите Лист, Берлиоз и Белини, поетът Хайне, пианистите Мошелес и Калкбренер, художника Дьолакроа. Менделсон и Шуман се възхищават от неговия гений на пианист и композитор. Най-важното събитие в личен план за Шопен безспорно е запознаването му с Аврора Дюдеван - Жорж Санд. Връзката им продължава около 8 години и преминава през много възходи и падения. От този период  са и  особено зрелите произведения на гения. През краткия живот на Шопен са публикувани 159 негови творби, разпределени в 65 опуса.

Погребан е в прочутото парижко гробище „Перлашез" под  звуците на Моцартовия Реквием. По негово желание сърцето му е пренесено във Варшава, където почива в църквата на Светия Кръст.

Неговата музика ще вълнува сърцата и умовете на хората винаги. Цялото му творчество - от простичките мелодии на мазурките, валсовете и ноктюрните до почти оркестровия звук на скерците и баладите е проникнато от чистото чувство във всичките  му форми с такава поезия и искреност, каквато за повечето хора са красив блян.