Съдбата на рушащите се бивши селски училища в община Дупница
Съдбата на рушащите се бивши селски училища в община Дупница / Маргарита Петрова, Дарик- Кюстендил

Очаква се Европейските програми да дадат възможност в закритите училища в селата Червен брег, Джерман и Бистрица да бъдат разположени домове за стари хора, санаториуми за хора с увреждания или други социални услуги, коментира зам.- кметът на Дупница Красимир Георгиев.

Съдбата на рушащите се бивши селски училища в община Дупница
netinfo

Сградите на трите закрити преди 3 години селски училища в общината са включени в списъка за продажба, но инвеститори няма. Проблем пред бъдещите купувачи е тромавата процедура по смяна на предназначението на терена. Сградата може да се използва само за образователни цели обясни зам.- кметът Красимир Георгиев.
"Преди всичко обаче ще трябва съгласие на местното население, без те да са подкрепили подобна идея, няма да се предприемат никакви действия. Всяко предложение ще бъде подложено на обществено обсъждане. Второто условие е да се премине през процедурите на Министерство на образованието", заяви Георгиев. Според зам.- кметът на община Дупница, процедурите в министерството трябва да бъдат облекчени, тъй като в подобна ситуация, с училищен сграден фонд, който се руши, са и други общини в страната.