Ще броят бюлетините от още една секция в Кюстендил. Ръководството на СИК 42 с разминаващи се показания
Ще броят бюлетините от още една секция в Кюстендил. Ръководството на СИК 42 с разминаващи се показания / Иво Кирилов, Дарик- Кюстендил

Повторно броене на бюлетините за Общински съвет от още една секция в община Кюстендил, назначи Административен съд- Кюстендил, под председателството на съдия Даниела Петрова. Това е секция номер 42. Броенето ще бъде извършено от 3 вещи лица. Експертизата им трябва да е готова до 30 ноември.
Повод за решението на съда стана проведеният днес разпит на председателят, зам. -председателят и секретарят на секцията. Тримата дадоха показания, които се разминават едни от други. В тази секция е извършена поправка в гласовете отразени за коалиция „За промяна".
Председателят на комисията Соня Милчева заяви пред съда, че тя е изготвила черновата на протокола, където е отбелязано 58 бюлетини за коалиция „За промяна". След това е помолила един от членовете на комисията да препише черновата на оригнала, при което е допусната грешка и за Коалицията са отразени само два гласа. Причината друг човек да пише оригиналният протокол е била, че председателката, по собствените й думи пише по- грозно. Грешката в протоколът била установена още в секцията, след като един от членовете сигнализирал за нередността. По думите на Милчева, тя е била отстранена в Общинската избирателна комисия, след като са се допитали до комисията. Соня Милчева обясни още, че един от членовете на комисията се е подписал с особено мнение. Той разказал, че е заплашван, че ако не го направи собствената му партия ще го осъди за 15 000 лв.
Зам.- председателят на комисията Катя Карамфилова заяви, че грешката допусната в оригиналния протокол е установена в секцията и там на място е поправена. За самата грешка в протокола е сигнализирал човекът, който е писал оригиналния протокол.
Секретарят на секция номер 42 Красимир Цветков каза, че допусната грешка е отстранена в Общинската избирателна комисия. А сигналът е получен от щаба на БСП, които са се обадили на техния член в комисията, които преди това им е предал копие от протокола.
След проведеният разпит, съдът постанови ръчно преброяване на гласовете от тази секция, както и привличането като свидетел на Любка Василева. Предстои да се уточни дали тя е човекът подписал протокола с особено мнение.
Съдия Даниела Петрова назначи и съдебно- статистическа експертиза по жалбата на Радослав Джонев и Мая Станойкова, които смятат, че неправилно е пренесен техният преференциален вот от протоколите в Информационната система. Експертите ще трябва да сравнят протоколите и разписките на окончателните резултати за секции с номера 1, 14, 15, 17, 18, 19, 21, 87, 88 и 91.
„Моите очаквания се потвърждават и от днешните свидетелски показания. Ако е имало поправки в протоколите те са от явни фактически грешки. Така, че не виждам никакъв проблем. Още повече, за тази секция ще се установи дали е фактическа грешка от повторното броене на бюлетините. С разпита на свидетелят с особено мнение, което ще стане утре ще разберем, защо е отбелязал това в протокола. Той не е написал своите мотиви", заяви председателят на ОИК Васил Иванов.
„Факт е, че има противоречие в показанията на явилите се днес свидетели, за това къде е поправяна грешката. Но това е направено в помещенията, където се допуска да се направи това в деня на изборите", каза секретарят на ОИК Тодорка Петкова.
„Нищо не може да бъде сигурно. В една СИК трима души дават различна информация, за това кога и какви поправки са извършени по протокола. Другото от днешното заседание е, че разноските за това преброяване на бюлетините не трябва да се поемат от жалбоподателите. Още повече, че съдът служебно постанови броенето на бюлетините", каза адвокатът на жалбоподателите Ангел Ангелов.