Васил Иванов и Валентин Златински
Васил Иванов и Валентин Златински / netinfo
Кюстендилска пролет- 21 март да е почивен ден, не се отнася само до държавните служители, а до всички работещи на територията на община Кюстендил и денят не се отработва, заяви омбудсманът Васил Иванов.
21 март е обявен за официален празник на Кюстендил, след решение на Общински съвет. Той е неприсъствен и почивен ден в община Кюстендил. Кметът Петър Паунов вече издаде заповед, с която обявява датата 21 март за неприсъствен и почивен ден за всички учебни заведения в града.

Омбудсманът Васил Иванов е уведомил двата най- големи синдиката- КНСБ и КТ ”Подкрепа”, както и представителите на трите работодателски организации- БТПП, КРИБ и Стопанска камара, както и националния омбудсман Мая Манолова.
 
„Работещите не трябва да полагат труд ако са на подневно отчитане на работното време или ненормиран работен ден. Ако се налага да се работи, например да има дежурни екипи, този труд трябва да се оформи със заповед на работодателя и да бъде заплатен със 75% увеличение, както при почивен ден. Ако е въведено сумирано изчисляване на работното време, както в повечето цехове в община Кюстендил, когато графиците за работа са направени предварително, не би трябвало в края на периода на отчитане да има положен извънреден труд. На тези работници няма как да се плати извънредно, ако това не е извънреден труд в края на периода”, коментира директорът на Инспекция по труда Кюстендил Валентин Златински.
От Инспекцията по труда ще правят проверки по сигнали, санкциите при нарушения са от 1 500 до 15 000 лв.
 
Дарик- Кюстендил