/ Влади Владимиров
Община Кюстендил бе дадена за пример в сферата на социалните услуги, по време на Петата информационна работна среща, по проект „Приеми ме 2015”, която се провежда в момента, в Парк хотел „Кюстендил“. Участие в нея вземат представители от всички 28 области партньори по проекта, както и членове на Консултативния експертен съвет, сформиран по проекта и представители на Националния екип.
 
“За Кюстендил мога да кажа само суперлативи. Тук в тази общност, добрия синхрон на местната власт, с всички други ангажирани в този процес, просто волята, която проявяват и това, което се случва в рамките проекта, бих го давал за пример на всички.

Това, което тук се случва в социалната сфера и, което чух от зам.- кмета Радмила Рангелова, трябва да се опише и показва, и на други места”, каза пред Дарик Огнян Христов, национален ръководител на проекта “Приеми ме 2015”.

Петата информационна работна среща, по проект Приеми ме 2015, която се провежда в момента в Кюстендил
Влади Владимиров

Приемната грижа се развива над 10 години в страната ни и според експертите, бележи развитие. Вече хората знаят какво е приемна грижа, какво се очаква от един приемен родител и през какви процедури трябва да мине. Процентното съотношение , население и брой приемни родители и добър общо за страната, но и не всеки, който би желал става за тази професия.

“На нашите географски ширини, родителството не е на най- високо ниво, проява на агресия, немарливост, непосещаване не на училище, прехвърляне на топката между училище и родители, кой е отговорен?

Тази система се опитва да подготви родителите на едно по- високо от средното ниво за страната, на грижа за децата и да включва всички подпомагащи услуги в този процес, което е необходимо за националната ни култура в това отношение”, коментира Огнян Христов.

Петата информационна работна среща, по проект Приеми ме 2015, която се провежда в момента в Кюстендил
Влади Владимиров
 

Когато в системата влезе дете, изоставено или претъпяло насилие в семейството си, за него се търси подходящия приемен родител и подбора се прави съвместно с отдел Закрила на детето на АСП и екипа по Приемна грижа.
 
“Трудно се намират приемни родители за децата с увреждания. Хората изпитват първоначален стрес, мислят че не могат да се справят, Дупка в цялата система е грижата да децата с психични проблеми. Работи се в тази посока”, заключи ръководителят на проекта “Приеми ме 2015” в България.
 
В програмата на работната среща в Кюстендил са включени теми свързани със супервизии и обучения на специалисти по социална работа и приемни родители. За същността, принципите, целите и практиките на процесите по обучение и супервизии, както и за връзката между тях, са поканени да споделят своя професионален опит представители на Сдружение „Дете и пространство“ в лицето на Весела Банова и Блага Банова.
Дарик- Кюстендил