Над 19 млн. лв. по програмата за ТГС между България и Македония
Над 19 млн. лв. по програмата за ТГС между България и Македония / Областна администрация- Кюстендил

Замeстник- областният управител Радослава Чеканска участва в среща на Съвместния комитет за наблюдение на Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Македония. Програмата е съфинансирана от Инструмента за предприсъединителна помощ II за периода 2014 - 2020 г. Срещата откри Деница Николова - съпредседател на комитета и заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството. Специален гост на срещата бе Ан-Жасмин Крабач, представител на Главна дирекция „Регионална и градоустройствена политика" към Европейската комисия.
От състава на Съвместния комитет присъстваше съпредседателят от македонска страна Миелма Мехмети - Петерсен, държавен съветник по европейска интеграция в Министерството на местното самоуправление на Република Македония.
Програмната територия от българска страна включва две области - Благоевград и Кюстендил, а от страна на Бивша Югославска Република Македония включва Североизточен, Източен и Югоизточен статистически региони.
Общата цел на Програмата за ТГС по ИПП между България и Република Македония 2014 - 2020 г. е да се подобри трансграничното сътрудничество между хората и институциите в региона с цел съвместно справяне с общите предизвикателства и използване на неоползотворения потенциал за развитие на трансграничния регион чрез ефикасно използване на ресурсите.
За изпълнението на Програмата са отпуснати 19 461 687 лв. за първата покана за кандидатстване, чийто период е от 25 септември 2015 г. до 25 януари 2016 г.
Програмата обхваща следните три приоритетни оси:
Приоритетна ос 1 „Околна среда": Опазване на околната среда и устойчиво използване на общите природни ресурси в трансграничния регион; Превенция на риска и смекчаване на последствията от природните и свързаните с човешката дейност опасности и бедствия в трансграничния регион;
Приоритетна ос 2 „Туризъм": Повишаване на потенциала на туризма в региона; Подобряване на конкурентоспособността на предлагането на туристически услуги; Насърчаване на сътрудничеството между регионалните участници на пазара в сферата на устойчивия туризъм;
Приоритетна ос 3 „Конкурентоспособност": Подобряване на конкурентоспособността, стопанската среда и развитието на малките и средни предприятия, търговията и инвестициите.
Бенефициентите, които могат да кандидатстват за финансиране на проекти по тази Програма са национални, местни и регионални органи на властта, национални и секторни агенции за развитие, НПО в сферата на туризма, структури за подкрепа на бизнеса, образователни и социални институции, академични институти, културни институции и граждански сдружения.