/ Ася Димитрова
Над 120 кюстендилци бяха най- голямата група от България пред паметника на Васил Левски в Босилеград. Това са членове на клуб „Вяра, Надежда и Любов” към читалище „Асклепион” и женското дружество „Майчина любов”, читалището в с. Гирчевци и  членове на СОСЗР. 

Всеки от тях плаща с лични средства както пътуването си, така и цветята, които полага на мемориала на Апостола в с. Соволяно, откъдето започна и поклонението, пред паметта на Апостола на свободата, съобщи Страхил Данчев, председател на клуб "Вяра, Надежда и Любов".

Паметник на Васил Левски
Ася Димитрова

“Сръбските власти се опитаха да се престараят и държаха автобусите на граничния контролен пункт, на студа и дъжда близо два часа, като разпитваха дали хората от Кюстендил се готвят да посещават черкви, манастири и паметници в Босилеградско, но в крайна сметка всичко мина благополучно и гражданската мисия бе изпълнена”, каза за Дарик председателят на читалище “Асклепион” Виолета Атанасова.

Кюстендилци първо имаха среща в българския Културно-информационен център с неговия ръководител Иван Николов и със заместник-председателя на Общобългарския комитет „Васил Левски, а по-късно и с българския генерален консул в Ниш Едвин Сугарев.

В знак на протест срещу антибългарската политика на общинската власт в Босилеград тази година беше решено,  официалните представители от България, КИЦ и гражданите от Кюстендил да не участват в служебното поклонение пред паметника на Левски и да направят  след него самостоятелно шествие.

“Картината с десетките български венци и стотиците граждани, носещи цветя, беше впечатляваща и местното население направи своеобразен почетен кордон край шествието.

Слово пред паметника на Апостола този път произнесе само легендарният Димитър Димитров, който е сред последните мохикани, отстояващи неотклонно историческата справедливост и каузата на българщината в Босилеградско.

Своите слова, посветени на Апостола и на необходимостта от  съпротива срещу усилията Западните покрайнини да бъдат обезбългарени, произнесоха Иван Николов, Едвин Сугарев, доц. Георги Вълчев – зам.-председател на Общобългарския комитет „Васил Левски”, и проф. Лозан Митев – председател на Гражданския комитет „Западни покрайнини”, в малката зала на КИЦ-а.

За съжаление, къщата, предоставена за дейността на българския Куртурно-информационен център в Босилеград е твърде малка за неговата голяма мисия, и по-голямата част от хората, които имаха желание да присъстват на срещата и да чуят тези слова, останаха на улицата”, разказа още Виолета Атанасова.
 
НЧ Асклепион