/ ТД Осогово
ТД „Осогово“-Кюстендил организира на 11 август възпоменание на втора тераса - Мальовица за отдаване  почит към паметта на кюстендилските алпинисти - Людмил Янков, Стоян Наков и Стамен Станимиров.

Почитат паметта на алпинистите Людмил Янков, Стоян Наков и Стамен Станимиров

Над 100 души, организирани от дружеството туристи, алпинисти от цялата страна, почетният гражданин на Кюстендил проф. Олег Чолаков, запазиха едноминутно мълчание в памет на тримата кюстендилци.
Паметта трябва да е жива!

На втората тераса на Мальовица в памет на Людмил Янков, Стоян Наков и Стамен Станимиров
ТД Осогово

На втората тераса на Мальовица в памет на Людмил Янков, Стоян Наков и Стамен Станимиров
ТД Осогово

Жив е споменът за Людмил Янков. На 11 август 2018 година щеше да навърши 65 години, припомня секретарят на ТД Осогово Силвия Михова. Роден е на 11 август 1953 г. Завършва ВЛТИ в София през 1978 г. Установява се да живее в Кюстендил. Работи в управление „Архитектура и благоустройств“о при ОНС в Кюстендил.

Занимава се с алпинизъм от 1976 г. в дружество „Академик“, София. От 1979 г. е в националния отбор по алпинизъм и нещатен треньор на алпийския клуб в Кюстендил. През 1982 г. изкачва северната стена на връх Матерхорн, а през 1983 – вр. Айгер. Покорява вр. Гросглокнер – 2 пъти по тура „Палавичини“ в Австрийските Алпи, както и стени в Доломитите, връх Чивета (1980) – по тура „Филип флам“, връх Чима Овест, връх Чима Пиколисима – по туровете на Касин, връх Мармолада, връх Елбрус (1980, 1982 и 1983) в Кавказ, откъдето прави първото спускане на българин със ски, в Памир (1982) – върховете Ленин, Комунизъм и Корженевска.

Туристи от "Осогово" в плен на красотите на Рила планина и 7-те рилски езера

Участва в експедициите „Лхотце 81“ и „Еверест 84“, при последната от които с невероятна скорост се изкачва от 7170 м до кота 8500 м, преодолявайки 1330 метра денивелация на „един дъх“, за да окаже помощ на Христо Проданов. В многогодишната история за покоряване на Еверест няма подобен пример на човешка саможертва и героизъм.

Загива на 17 април 1988 г. под връх Камилата в Рила, по време на тренировката с него е по-младият му колега Стоян Наков, който също загива.

На втората тераса на Мальовица в памет на Людмил Янков, Стоян Наков и Стамен Станимиров
ТД Осогово

Майсторът на спорта по алпинизъм Стамен Станимиров почина през юни 2015 година. Станимиров е един от участниците в българската експедиция на Еверест, заедно с Христо Проданов и Людмил Янков.

Той е покорил върховете Анапурна, Лхотце, Айгер, Матерхорн. Дълги години е треньор по скално катерене, като е обучавал най- добрите състезатели на България. Доайен е на парапланеризма в Кюстендил.
ТД Осогово