/ netinfo
Групата общински съветници на ПП „Зелена Партия“ – Гражданска листа в ОбС-Кюстендил са изпратили становище до Министъра на Регионалното Развитие и Благоустройството  Николай Нанков за предложената за обществено обсъждане до промяна в обхвата на районите за планиране от Ниво 2 .
 
 С оглед на предстоящото планиране, разработване и изпълнение на стратегически документи и програми, които ще бъдат съфинансирани от Европейските фондове в периода след 202 0г., от групата изразяват становище, че всеки вариант без София е полезен за нашата област.
В становището се казва още:
 
„Към момента област Кюстендил попада в Югозападен район на планиране в едно със София-град. Смятаме, че най-удачният вариант при промяна на обхвата на районите за област Кюстендил би бил всеки вариант без София-град.

Затова ние изразяваме становище след направен подробен анализ на предложените от Вас три предложения, че подкрепяме третия вариант (който е единстевният предложен без София-град) и бихме желали да бъдем част от Западния район.

Ако след приключването на общественото обсъждане се оформят становища към изменение на така предложените три варианта и предлагане на други варианти, ние сме готови да участваме в обсъждането на други предложения, като основно наше изискване е област Кюстендил да бъде в район на планиране без София град.

Мотивите за нашата позиця са, че присъствието на София град в Югозападния район на планиране тотално изкривява статистическите данни, като се отчитат нереално високи средни заплати, БВП и други.

В следствие на това изкривяване областни центрове като Кюстендил, Перник и Благоевград биват лишени от реално полагащите им се финансови средства и други инструменти за развитие.

Като пример можем да дадем ощетяването на Югозападния регион по отношение на  прага за подпомагане по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г., където прагът бе редуциран от 70% през 2007-2013година на 30% за 2014-2020 г.”