Ген. Никола Жеков
Ген. Никола Жеков / netinfo
Последната воля на почетният гражданин на Кюстендил ген. Никола Жеков е била да бъде погребан в Кюстендил, до вилата му в Хисарлъка. До ден днешен обаче, тя не е изпълнена, отбеляза историкът от РИМ- Кюстендил, главен асистент д- р Ангел Джонев. Музеят разполага с уникални предмети, до които се е докосвал ген. лейтенант Никола Жеков. Това са неговите печати от главната квартира като главнокомандващ на Българската армия. Два печата за подпечатване на документите бяха показани по време на публичната лекция “Кюстендил през първата световна война. 100 години от обявяването на ген. Никола Жеков за почетен гражданин на Кюстендил”.
От 1915- 1918 г. в сегашната сграда на община Кюстендил е разположена главната квартира на Българската армия.

Печати на ген. Жеков
netinfo

“Ген. Жеков е роден в Сливен, но той се привързва към Кюстендил. През 1940 година, след посещението му на Западния фронт, той идва тук, посрещнат е от кюстендилското гражданство и неговата последна воля е да бъде погребан в Кюстендил, на изток от вилата му, която преди 100 години е изградена на хълма Хисарлъка, като мястото му е дарено с решение на Общинския съвет”, заяви д- р Ангел Джонев. Той показа и протокола, с който той дава последната си воля.

“Съдбата му дава друг житейски път. Ген. Жеков трябва да емигрира след 09.09 1944 г., умира в Германия и костите му са пренесени във Военния мавзолей- Костница през 1992 г., но пътя от София до Кюстендил се оказва дълъг повече от четвърт век. Кюстендилското гражданство е длъжно на своя почетен гражданин. Протоколът ще го предоставя на кмета, а след това дали ще уважим последната му воля зависи от самите нас”, коментира Ангел Джонев.

Лекция за ген. Жеков
netinfo

“Главен асистент д- р Ангел Джонев е автор на завидна научна продукция, на монографии, студии, научно- популярни статии, албуми каталози много др. творби. Той се ползва с изключителен авторитет сред научната общност в страната. Последният му труд, посветен на настоящата тема бе предложен в Института за исторически изследвания, за старт на процедура за доцентура на д- р Джонев, която след няколко месеца ще завърши успешно. Той е известен и с родолюбивата си, патриотична дейност, тук са и децата от 6- то ОУ и ПГИМ, които могат да го потвърдят”, каза директорът на РИМ- Кюстендил Валентин Дебочички, при откриването на публичната лекция.

Валентин Дебочички
netinfo

На 14.10.1915 г., Кюстендил става военната столица на България, в него се помещава Главната квартира на Българската армия, ръководена от ген. Никола Жеков.
 
 
Дарик- Кюстендил