Хасковските и димитровградските музеи и библиотеки подкрепиха националния протест
Хасковските и димитровградските музеи и библиотеки подкрепиха националния протест / Дарик радио-Хасково
Хасковските и димитровградските музеи и библиотеки подкрепиха националния протест
82868
Хасковските и димитровградските музеи и библиотеки подкрепиха националния протест
Хасковските и димитровградските музеи и библиотеки подкрепиха националния протест
  • Хасковските и димитровградските музеи и библиотеки подкрепиха националния протест
  • Хасковските и димитровградските музеи и библиотеки подкрепиха националния протест

Към националния протест на музейните и библиотечни работници днес се присъединяват и заетите в Историческия музей и Градска библиотека „Пеньо Пенев” в Димитровград. През целия работен ден те носят протестни ленти, а в 10,00 часа във фоайето на библиотеката бе прочетена протестната декларация, приета от синдикалната организация на КНСБ.

Декларацията бе адресирана до кмета Иво Димов и председателят на общинския съвет Гергана Кръстева, като основното, за което заетите в димитровградските музеи и библиотека настояват е увеличение на трудовите им възнаграждения. Ние сме доволни от общината, която е осигурила наистина добра материална база, но действително заплащането ни е сред най-ниските в сферата на културата, категорични бяха синдикалният лидер на КНСБ в димитровградската библиотека Сийка Танева и уредникът в музея Недялка Тодорова. Протеста им подкрепиха и музикантите от общинския Забавно-духов оркестър. Чуйте ги в приложения файл.

Хасковските и димитровградските музеи и библиотеки подкрепиха националния протест
netinfo

Хасковските библиотекари и музейни работници също се присъединиха към протеста на колегите си. Точно в 12,00 часа те се събраха пред сградата, където се помещават и двете институции - Регионалният исторически музей и Регионалната библиотека "Христо Смирненски”. На реверите си носеха сини и виолетови лентички - знак на символичния протест. Недоволните поискаха увеличение на заплатите си и на предвидените в бюджета средства за култура. Те прочетоха и декларация, която ще бъде изпратена до областния управител.

Какво още казаха протестиращите - в звуковия файл:

Националния протест под мотото „Ден на недоволството” бе насрочен за 24 ноември преди дни от Синдиката на работещите в музеите и галериите НСФ „Култура” към КНСБ, синдикат „Музеи и галерии”, НФ „Култура” на КТ „Подкрепа”, Синдикатите на библиотечните служители към НСФ „Култура” – КНСБ и Федерация „Култура“ към КТ „Подкрепа”. Повод за недоволството са малкото средства в националния бюджет, заделени за култура, за закупуване на нова литература и за опазване на движимото и недвижмо културно наследство. Да бъде увеличена с поне 50% средната работна заплата в сектора, за да достигне равнището на средната за страната, е записано още в декларацията.

Текстът й гласи още: „Ние, специалистите от националната, регионалните, общинските и читалищните библиотеки на България, сме изпълнени с тревога, безпокойство и силно недоумение по повод размера на средствата, заложени за опазване на движимото и недвижимото културно наследство. Очевидно е нежеланието на държавата да подкрепя съществуването на библиотеки, а същевременно е нагло изискването въпросните институции да се грижат за съхраняване и разпространение на българската култура у нас и по света, както и да бъдат съвременни центрове, гарантиращи равен достъп до информация и знание за всички български граждани.

Тази задача лежи върху плещите на 1684 души от националната, регионалните, общинските и читалищните библиотеки. В същото време предвидените средства от години изобщо не отговарят на реалните нужди на сектора, което доведе до обезличаване на библиотечната институция, погазване на международните стандарти и маргинализиране на библиотечната професия, като упражняващите я получават най-ниските трудови възнаграждения в страната- срамни подаяния от около 450 лева.

Настояваме за достойно възнаграждение за полагания от нас труд. Заплатите ни в момента са на такова ниво, че дори и да бъдат увеличени двойно, пак ще са под средните за страната. Искаме адекватно отношение към българските библиотеки. Заявяваме, че повече няма да търпим това. Настояваме за радикална ревизия на бюджета на Министерството на културата, като процентът, заделен за култура, най-сетне трябва да стане цяло число.

Неглижирането ни в настоящето е предпоставка за пагубни последствия в бъдеще! Ето защо не ни остава нищо друго, освен да се противопоставим категорично на тази срамна тенденция, включително и като предприемем синдикални протестни и стачни действия.”