Болница Св. Екатерина пред риск за съществуването й
Болница Св. Екатерина пред риск за съществуването й / DarikNews, Архив

Пред реален риск за съществуването й за пореден път е изправена общинската болница на Димитровград, алармира управителят й д-р Здравко Наков. Около 330 000 лв. постъпления от здравната каса са очаквали в МБАЛ „Св. Екатерина” сега, като в тях се включват заработените надлимитни от февруари 90 000 лв. и още около 240 000 лв. за март. От здравната каса обаче ще ни преведат само част от заработеното за март и надлимитните от предходния месец- общо около 190 000 лв., което е крайно недостатъчно, за да действа болницата нормално, тъй като толкова е приблизително фондът за работна заплата, коментира той. На практика ще останем без средства за издръжка и необходимите консумативи, в това число и медицински, като в същото време имаме подписани споразумения с доставчици за ритмично погасяване на задължения и ако не го направим, могат да ни блокират сметките, посочи той. Единственият изход според д-р Наков е здравната каса да изплаща на 100 процента и навреме изработеното, а не тези постъпления да се отлагат във времето, което изключително много затруднява работата на болницата, още повече при и без това тежкото финансово състояние, в което е тя.

По-рано днес председателят на общинския съвет в Димитровград Стефан Димитров изпрати отворено писмо до премиера Пламен Орешарски, народното събрание и здравното министерство, в което заявява недоволството си от факта, че само 50 болници в страната ще получат финансиране от държавата в размер на 6 милиона лева и димитровградската МБАЛ „Св. Екатерина” не е сред тях. Твърдо се обявявам против изготвения от НСОРБ списък, в който не попада МБАЛ „Света Екатерина” - Димитровград! Настоявам болницата в Димитровград да бъде включена в него, а критериите за подбор на лечебните заведения да бъдат променени, пише в писмото.Димитров посочва, че при разпределяне на този целеви финансов ресурс не са взети предвид редица лечебни заведения, които са на прага на оцеляването, какъвто е случаят с МБАЛ „Света Екатерина”.

„Към момента МБАЛ „Света Екатерина” има значителни по размер задължения. Заплатите на медицинския персонал са твърде ниски, а условията на работа – неприемливи. През2009 г. бюджетът на МБАЛ „Света Екатерина” бе намален с около 1 милион лева. Тя не попадна в нито един списък на министерството на здравеопазването за допълнително финансиране, нито за кандидатстване по ОП „Регионално развитие”. Болницата трябва да бъде стабилизирана, за да имат жителите ни достъп до навременни и адекватни медицински грижи. Здравеопазването не е сферата, която трябва да ограничаваме откъм финансов ресурс. Залогът е твърде висок – човешкият живот, се казва още в отвореното писмо.