13-членна РИК с председател от левицата за евровота
13-членна РИК с председател от левицата за евровота / netinfo
13-членна Районна избирателна комисия с председател от „Коалиция за България” ще бъде сформирана за предстоящия вот за европейски депутати в Хасково. Представителите на „Коалиция за България” в комисията ще бъдат общо четирима, трима от членовете на РИК ще излъчи НДСВ, двама ще бъдат представителите на ДПС и по един на „Атака”, ОДС, ДСБ и БНС. След гласуване, в което трите партии от управляващата национална коалиция, подкрепени и от ОДС и ДСБ се обединиха около формулата от президентските избори, квотите бяха разпределени между парламентарните формации на свиканите от областния управител на Хасково консултации днес. Против с претенции за по още едно място в РИК гласуваха „Атака” и БНС.

Споразумение за партийната принадлежност на заместник-председателя и секретаря на комисията не беше постигнато. ”Коалиция за България”, НДСВ и ДПС предложиха отново жълтата партия да излъчи заместник-председател, а Движението за права и свободи секретар на Районната избирателна комисия. ОДС и ДСБ поискаха заместник-председателска квота за опозицията, а „Атака” и БНС настояват за секретар от Български народен съюз. Спорните ръководни места ще бъдат разпределени служебно от областния управител Райна Йовчева.

Поименните си предложения за членове на РИК парламентарните партии трябва да представят до 26 март. До 30 март съставът на Районната избирателна комисия трябва да бъде изпратен на ЦИК.

Удостоверения от националните партийни централи, че са упълномощени да представляват формациите си до началото на днешните консултации не бяха получили представителите на „Коалиция за България”, НДСВ и „Атака”. Необходимите по закон документи трябва да бъдат представени в Областна администрация до края на тази седмица.