Сватбена обредност на различните етноси показват на Етъра
Сватбена обредност на различните етноси показват на Етъра / netinfo
Каракачанска, турска, циганска, руска и българска сватба ще бъдат показани  днес и утре в Архитектурно- етнографския комплекс “Етъра”. Фолклорни формации от цялата страна ще представят различни моменти от традиционните сватби от различни етнографски райони на страната.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Регионален ресурсен център за култура «Фабриката» и Швейцарската културна програма за Югоизточна Европа, Община Габрово, Община Средец, Институтът за фолклор при БАН и Регионален етнографски музей – Пловдив.

В годината на междукултурния диалог и в рамките на националния проект “Къщата”, авторите на разработката ще представят етническото и етнографско разнообразие в българските земи и богатството във фолклора чрез представяне на отделни моменти от сватбената обредност, характерни за различни етноси. Мотото на фолклорния фестивал е “Диалог, роден от традицията”.

Програмата на фолклорния фестивал започва днес с изпълнение на Група за изворен фолклор при с. Горна Росица, Севлиевско. Те ще покажат "Тъкмене на булка" (подготовка на булката за сватбата) - обичай, които се прави един ден преди сватбата, характерен за балканджиите от района на Централна Стара планина. След това ще се представи състав за изворен фолклор с. Казашко, Варненска област - потомци на донските и кубански казаци , старообредници. Съставът за автентичен фолклор ще представи три основни елемента от старинната казашка сватба: "девишник" - вечерта преди венчавката, пременяне - обличане венчалната премяна на булката, правене за пръв път на булчинска прическа и забраждане и "сладкая водка" - обичай, свързан с първата брачна нощ на младоженците. Групата за турски автентичен фолклор при читалище "Пробуда"- с. Ряховците, Севлиевско ще демонстрира пред гостите на комплекса обичая “къна геджеси” (вечер на къната).

На 31 август от 11.30 часа групата за ромски фолклор "Романи яг" /Ромски огън/, гр. Средец ще представи 2 обичая "къна геджеси" (вечер на къната), "тевадас годли раки" (носене на сладка ракия). След тях групата за автентичен фолклор при Културно-просветно дружество на каракачаните "Карлово" - ще покаже "Каракачански годеж", а съставът  за автентичен фолклор при с. Войнягово, обл. Пловдив - "У момини двори на сватба във Войнягово" . Обичаят ще бъде съпроводен с обреди и песни, характерни за тракийската етнографска група.