ЕМО ЕТЪР
ЕМО ЕТЪР / Сокайни шевици
Регионален исторически музей-Габрово притежава втората по големина и значение колекция от сокайни шевици в страната. Те са 62 на брой, а събирането им започва още от времето на Историографическото дружество, чиито приемник е РИМ-Габрово.
 
Директорът на музея Красимира Чолакова припомни, че те са показвани в различни изложби. В момента една част от тях и един от сокаите могат да бъдат видени в ЕМО „Етър”. Вторият сокай на РИМ-Габрово е в постоянната му експозиция.

„Красотата на габровската сокайна шевица”
 
Главният уредник в РИМ-Габрово Росен Йосифов разказва, че шевиците са най-творческата част от един сокай.
 
„Сокайните шевици са тези текстилни части от сокая, които са най-творчески. В останалите – дървените и металните, творчеството не е така добре изразено. Сокайните шевици са израз на духовния свят на габровката, която ги изработва. Всяка мома влага творчески елемент и това прави шевиците уникални.”
 
Каталогът, който Регионален исторически музей-Габрово ще създаде ще бъде пример за представяне на музейни колекции, смята Росен Йосифов. Този каталог ще популяризира местното културно наследство, което до голяма степен е непознато. Органичните материи много рядко се показват в изложби, необходими са специални условия за тяхното съхранение. С тяхното представяне в научно издание те ще бъдат съхранени за поколенията.
 

Красотата на габровската сокайна шевица
Регионален исторически музей Габрово


Директорът Красимира Чолакова си спомня разказ на възрастна жена от село Боженци, състоял се в началото на 80-те години на ХХ век. Баба Иванка е родена някъде в края на ХІХ или началото на ХХ век.
 
„Баба Иванка разказваше, че майка й е носела сокай. Нейните свекър и свекърва й дават сокай, който тя носи когато е омъжена. Споделяше как сина й, когато бил малък, нарязал шевиците и се наложило да ги изхвърлят.” 

„Красотата на габровската сокайна шевица” – това е наименованието на проекта, спечелен по програма „Култура” на Община Габрово.