Росен Йосифов, представител на РИМ-Габрово
Росен Йосифов, представител на РИМ-Габрово / Институт за приложна музеология
Втората Национална научна конференция „Музеи и общини” се проведе в Трявна в края на март. Росен Йосифов, главен уредник на Регионален исторически музей-Габрово взе участие във форума.

Лошата нормативна уредба, натрупаните с годините проблеми и дори личностните взаимоотношения оказват ключово влияние върху взаимодействието на музеите е местните власти. Това е станало ясно от думите на проф. Вера Бонева от института по Приложна музеология.

Ситуацията в Габрово се оказва доста по-различна и е един от малкото примери за добро взаимодействие. Върху възможностите, които се откриват пред музейната общност, ако сътрудничеството с Общината е на добро ниво, е акцентирал Росен Йосифов.

„Аз бях единствен, който даде положителни примери за това взаимодействие”, отчита след конференцията Росен Йосифов.

Докладът му е съвместен с Красимира Чолакова, директор на Регионален исторически музей-Габрово и обхваща реални ситуации от периода 2014-2016 година.

Регионалният исторически музей в Габрово започва да работи по проекти след смяната на ръководството си през 2012 година и реализира редица успехи в тази област.

Според Росен Йосифов, това сътрудничество има три етапа.

През лятото на 2012 година музеят става второстепенен разпоредител с финансови средства. През тази и следващата – 2013 година, в рамките на „Интегриран проект за културно-историческия и туристически продукт и свързаната с него инфраструктура в община Габрово” Общината взема решение да се реконструира Дечковата къща. Това става, а на първия етаж са устроени ретро фото телие и дрогерия.

Осъществяването на тези дейности дава възможност на РИМ-Габрово да създаде една нова експозиция. Музейните специалисти консултират Общината при създаване на ретро фото ателието и дрогерията, а за реконструирането и експозицията на втория етаж тече постоянна комуникация между музейното ръководство и местната администрация.  

Росен Йосифов припомни, че в рамките на този проект е създаден „Интерактивен музей на индустрията”, а специалистите на РИМ-Габрово имат основна роля при визуалното и текстово оформление.

„Това първо сътрудничество между двете институции – Община и музей, създаде едно доверие, което естествено доведе до втория етап на нашето сътрудничество, изразено в реализацията на проекти от Програма Култура на Община Габрово”, споделя Йосифов в доклада пред конференцията.

Разликата с това, което се случва в други населени места от страната се оказва очевидна. Професор Вера Бонева отчита като голяма слабост, че много от общините нямат програма, която да финансира проекти в областта на културата. В Габрово от шест години съществува тази програма, а от 2014-та тя е с увеличен бюджет от 100 000 лева.

„Тази програма е насочена към по-иновативни събития. Музеят от друга страна е една по-консервативна институция. Въпреки това ние успяваме да спечелим финансиране при всяко от своите кандидатствания. В първия ни проект имаше консервативни елементи, но иновативното беше, че крайния продукт се прави за първи път в област Габрово. Представихме каменна пластика на открито, а партньор ни беше музеят „Етър”. В пространството между сградата на РИМ-Габрово и река Янтра бяха изложени културни ценности от камък, които поради своята специфика – тегло и размер, не участват във временни изложби. Някои от експонатите излизат за първи път пред очите на публиката, след прибирането им във фонда на музея. Към изложбата има табели с надписи на три езика – български, руски и английски.”


Древен жертвеник с глави на бикове ще бъде показан в уникална изложба на открито

Древен жертвеник с глави на бикове ще бъде показан в уникална изложба на открито
netinfo


Росен Йосифов разказва пред участниците в конференцията, че на следващата година – 2015, Регионален исторически музей печели втори проект по програма Култура, който е посветен на 155 години от обявяването на Габрово за град. Като партньори са привлечени всички големи културни институции в областта. Пътуващата изложба, която е част от тази инициатива, продължава да се радва на голям интерес в цялата страна.

Илюстрованото издание, посветено на православните храмове в габровско също е продукт на общинската програма Култура от нейното обявяване през 2016 година.

Върхов момент в доброто сътрудничество между местната власт в Габрово и Регионален исторически музей е един голям проект, който няма еквивалент на територията на страната.

През 2015 година РИМ-Габрово и Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” стават партньори по проект „Съвременни подходи за проучване, представяне и достъп до книжовното културно-историческо наследство на област Габрово” по програма BG08. Програмата финансира почти всички разходи на бенефициента, но има една особеност – първо се осъществяват дейностите, после се възстановяват средствата.


Два центъра за дигитализация ще съхранят културно-историческото наследство на област Габрово

Два центъра за дигитализация ще съхранят културно-историческото наследство на област Габрово
РИМ - Габрово


„В началото на 2016 година стигнахме до ситуация, в която да оборудваме два центъра за дигитализация. Оказа се, че необходимата сума е извън възможностите на музея и библиотеката. Точно в този момент от Община Габрово взеха решение да помогнат за осъществяването на проекта, въпреки че няма ангажимент за това. Трябва да кажа, че лично кметът съдейства да получим 260 000 лева, които по-късно бяха възстановени от донора и ние ги върнахме в местната хазна”, коментира Росен Йосифов, отчитайки важната роля на местната власт за създаването на двата центъра за дигитализация, които днес функционират в музея и библиотеката.

Докладът на Росен Йосифов е посрещнат с голям интерес от колегите му, участващи в конференцията.

Институт за приложна музеология
Институт за приложна музеология


При отношенията Община-Музей влияят дори личностните взаимоотношения. Собствеността на един музей реално не е негова. Тя е или държавна или общинска, но за културните ценности няма изрична формулировка. Объркване има и в това дали една културна ценност да се завежда като актив в счетоводството на една Община.

„Промяната в нормативната уредба основно е съсредоточена в Министерство на културата. След конференцията се издава сборник с докладите, с който се надявам държавните органи да се запознаят и да вземат предвид при осъвременяване на законодателството”, коментира в заключение росен Йосифов.