Мостове
Мостове / ХГ Христо Цокев

През 1974 г. в Габрово е открита първата Обща художествена изложба на работническа тема и сега след близо три десетилетия прекъсване градът отново е домакин на събитие от такъв характер – Национално триенале по съвременна живопис „Мостове”.

Идеята за триеналето съществува още от 2016 г. и реализирането й е плод на инициативността и труда на екипа на Художествена галерия „Христо Цокев”. Възтановена е една отдавна прекъсната традиция и Габрово отново е център на съвременното художествено творчество. Номинираните творби ще останат във фонда на галерията като по този начин съкровищницата от живописни картини ще се обогати и ще остане за идните поколения. Изложбата е съпътствана с издаването на пълен каталог на участниците.

Като партньори на триеналето са привлечени Министерството на културата, Община Габрово и Съюза на българските художници. Изложбата се провежда се под патронажа на Кмета на Община Габрово.

Откриват изложбата "Мостове" в галерията "Христо Цокев"

Общо в първото издание на Националното триенале участие взеха 101 художника със 174 творби. От тях, след оценка от седемчленно жури (в състав: Лора Атанасова – Министерство на културата, Стефан Ганев – Община Габрово, проф. Иван Кънчев – ХГ „Христо Цокев” – Габрово, Деля Чаушева – СБХ, Ралица Игнатова – СБХ, Никола Николов – СБХ, Иван Христов – Грога – СБХ), допуснати за участие са 99 творби на 64 художника (от Габрово-12 автора, Севлиево-4, Трявна-2).

 Номинирани за награда  са 24 автора (Ангел Гаджев, Андрей Янев, Анна Топалова, Антон Антонов, Валентин Топалов, Валентин Узунов, Веселин Дамянов, Димитър Каратонев, Дона Неделчева, Евгени Недев, Ема Вертерова, Ивелина Иванова, Катя Христова, Коста Дончев, Мартина Караиванова, Нина Русева, Росен Дончев, Румен Дешев, Светлана Косева, Тодор Захариев, Хинко Хинков, Цанко Цанков, Цветан Колев, Явор Костадинов).

Темата за „Моста”, върху която са създадени творбите, е разгледана в два аспекта:

Във философски аспект е израз на вечното желание на човека да преодолява, да покорява, да опознава, да свързва. Следствие на стремежа му за противопоставяне на деления, граници, бариери, пропасти.

Габровски художници с изложба „Състояния“ в Унгарския културен институт

Във втория аспект се разглежда, като едно от най-значимите съоръжения, построени от човека. Той е по-значим и устойчив от къщите и по-свещен от храмовете, защото е по-достъпен. Принадлежи на всички (независимо от възраст, народност, раса, религия) и е еднакъв за всички. Преодолява разстояния, построен винаги там, където се кръстосват най-много човешки нужди и съдби.

Идея за следващото издание на триеналето е то за разшири своя обхват и да вклюва не само живописни творби, но и графика и скулптура.

Откриването на изложбата е на 3 ноември 2017 г. (петък), от 17.30 ч. в Художествена галерия „Христо Цокев”, зала „проф. Минчо Минчев” и ще бъде на вниманието на публиката до 17 декември 2017 г.