/ ThinkStock/Getty Images

Подготвителна група ”Пчелички” със старши учител Юлия Ненова в детска градина „Слънце” и Народно читалище „Христо Ботев” село Драгановци стават част от инициативата "Ден на революция в храненето".

Промяната е в добрата храна (ВИДЕО)

Тя се провежда в цялата страна на две дати - 17 и 18 май и в него ще се включат рекорден брой деца от цялата страна - над седем хиляди от седемдесет населени места, заедно с техни родители и учители.

В Габрово ще бъдат организирани две  работилници за здравословно хранене, в които децата сами ще приготвят храна. Работилнички ще има в петък, на 17 май т.г. от 17:00ч., в сградата на читалището в село Драгановци. Освен нея ще бъдат организирана още една работилница - за децата от група „Пчелички” на детска градина "Слънце".

домати
ThinkStock/Getty Images

Фондация “За храната” провежда националната кампания “Ден на революцията в храненето” за трета поредна година в големи и малки населени места. 

5 мита за здравословния начин на живот (ВИДЕО)

Фондацията предоставя на доброволците - организатори на работилнички, рецепти и презентации, съгласувани с лекари-диетолози на консултативния съвет на фондацията, както и допълнителни образователни материали и подаръци за децата.

плодове
ThinkStock/Getty Images

Образователната кампания “Ден на революцията в храненето” има за цел да стимулира консумацията на повече плодове и зеленчуци за сметка на т.нар junk храни. Кампанията цели да привлече вниманието на възрастните и най-вече на децата, за да се замислят с каква храна се храним и какво влияние оказва тя на нашето тяло, а и на нашето самочувствие. 

Заблуди за храненето, които вредят на здравето ни (ВИДЕО)

Тази година мотото е “Не яж боклуци*, яж зеленчуци” (детски цитат). Редовният прием на „junk” (от англ. език - боклучава)
храна, вкл. газирани напитки с кофеин и захар, води до здравословни проблеми в дългосрочен план - затлъстяване, запек, диабет тип II и др. метаболитни нарушения и хронични заболявания, емоционални нарушения/ депресивни състояния, хиперактивност, проблеми със съня и др. Консумацията на този вид храни внася допълнителни и излишни килокалории към ежедневния калориен прием в детска възраст.

Съдържанието им е богато на захар, сол, мазнини, но бедно на нутриенти – протеини, фибри, витамини и минерали. Проучвания доказват, че приемът на такава храна повече от 3 пъти седмично се асоциира с атопични нарушения, а прием от 4-6 пъти седмично води до проблеми в концентрацията и понижени резултати по математика и литература в училище, сравнено с децата, които не ядат толкова често такава храна