Мисията на Екатерина Йосифова и Наталия Александрова от фондация „За храната“ е децата вкъщи, в детската градина, в училище и в ресторанта да получават пълноценна и качествена храна. Защото знаят, че правилното хранене е в основата на здравето на децата и е ключово за тяхното физическо и психическо развитие.

Екатерина e магистър по бизнес администрация с дългогодишен професионален опит в България и чужбина в сферата на стратегическия маркетинг и здравословното хранене. Наталия е консултант по бизнес развитие и маркетинг в областта на енергетиката. Двете се запознават през есента на 2016 година, когато децата им стават първокласници. Тогава Екатерина и Наталия се сблъскват с реалността, свързана с храненето на децата в училищата. Всяка от тях поотделно започва борба с ежедневните тестени закуски и училищните лавки, които предлагат храни с високо съдържание на захар и никаква здравословна алтернатива. Осъзнавайки, че самостоятелно няма да успеят да създадат промяна, двете се свързват с нутрициониста и кулинарен блогър Маги Пашова и с Елена Стоева - посланик в България на глобалното движение Революция в храненето (Food Revolution), основано от английския готвач Джейми Оливър. Заедно те решават да организират първата национална кампания “Ден на революцията в храненето”.

Само за два месеца чрез социалните мрежи към тях се присъединяват много майки, посветени на същата кауза. През май 2017 година с помощта на над 100 доброволци, те организират безплатни кулинарни работилнички за 1000 деца в 18 града. Месец по-късно основават Фондация „За храната“, която днес обединява доброволци от цялата страна – лекари, нутриционисти, учители, юристи, професионалисти в различни сфери, но преди всичко – родители, чиято кауза е здравословното хранене на децата в България.
ПРОМЯНАТА, която искат да постигнат:

Фондация "За храната" цели да популяризира пълноценното и здравословното хранене и да изгради обществено разбиране защо то е важно на всички нива: сред децата, техните родители, учители, институции. Фокусът на фондацията е да предоставя коректна информация, свързана с храненето и да подпомага изграждането на правилни хранителни навици както при децата, така и при техните родители, баби и дядовци.

Рецептата за здравословното хранене може да бъде много проста и достъпна за всички семейства: повече плодове и зеленчуци, варива и ядки, по-малко тесто и захар, повече домашно приготвена храна, споделена със семейството, по-малко полуфабрикати в лъскави опаковки.

Въпреки това много родители не са информирани как да направят правилния избор за хранене на децата си или не се замислят за ефекта от храненето върху здравето на техните деца. Децата подражават на своите родители и е много важно да виждат ежедневно добър личен пример - с какво се хранят, какво пият. Но освен семейството влияние върху развитието на децата оказва и средата, в която живеят и учат, приятелите им, обществото, медиите. Децата, които си носят здравословна храна от вкъщи, често получават подигравки от съучениците си, а в училищната лавка и в други заведения рядко имат възможност да си набавят качествена и полезна храна. В резултат българските деца са на пето място по затлъстяване в Европейския съюз – средно всяко трето дете у нас е с наднормено тегло.

За да решат този проблем, „За храната“ работят в няколко направления. Те вярват, че родителите, бабите и дядовците имат нужда от информация и подкрепа, за да направят правилния избор за хранене на децата си. Много учители също търсят интересни материали, с които да комуникират по-лесно с децата по темата за тяхното здраве. Ето защо „За храната“ разработват дигитален ресурсен център с помощни материали и практически знания по темата хранене за деца. В него ще има рецепти, презентации и игри за учители, полезни идеи за балансирано хранене и много други. В изготвянето на ресурсите „За храната“ работят с десетки лекари, диетолози, нутриционисти, кулинарни блогъри, шеф-готвачи и различни други специалисти. В допълнение юристи изготвят правни съвети за родители, които искат да отстояват правото на децата си да получават качествена храна в училище и детската градина. Информацията в дигиталния ресурсен център ще се предлага безплатно.

За да променят нагласите на обществото към хранителните навици на децата и да популяризират темата за здравословното хранене, „За храната“ организират ежегодния национален „Ден на революцията в храненето“. В двете му издания до този момент в безплатните работилници за здравословно хранене са се включили над 4000 деца и 450 доброволци от цялата страна. През 2019 година, освен трето издание на Деня през май, фондацията ще работи и за създаването на клуб „За храната“, който ще насърчи и обедини заведения за хранене, предлагащи здравословни детски менюта.

Не на последно място „За храната“ води активна кореспонденция с институциите и предоставя професионални анализи и предложения във връзка с промените в нормативната уредба за храненето на децата, програмата за безплатни закуски в училище, рецептурниците в учебните заведения и по-голям контрол на храната, която се предлага в училищните лавки.
„За храната“ подкрепят и обединяват усилията на всички, които искат българските деца да се хранят правилно. Защото знаят, че от всички нас - родители, учители, специалисти, готвачи, треньори, известни лица – зависи да отгледаме здраво поколение, което да не страда от хронични заболявания.

За контакти: www.zahranata.org

ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ДАРЯВАНЕ:

Важно уточнение: Даряването не е обвързано с гласуването. Гласуването е безплатно и гласувайки, вие не извършвате финансово дарение. От друга страна, ако дарите, това няма да се отрази на резултатите от гласуването.

Ако решите да дарите за дейността на “За храната”, може да го направите по два начина:

Чрез бутона “Дари”, който ще се появи в горния десен ъгъл на тази страница след като гласуваш за един от финалистите в ПРОМЯНАТА. Чрез него можеш да дариш сума в избран от теб размер.
или
Изпрати дарителски SMS с текст на латиница DMS FOOD на номер 17 777 (за абонати на Telenor, VIVACOM и A1). За абонати на Telenor, A1 и VIVACOM цената на 1 SMS е 1 лв., за потребители на предплатени услуги 1 SMS е 1,20 лв. с ДДС, за абонаментни дарения стойността е 2 или 5 лв. месечно.