Най-разпространените телефонни измами и как да реагираме

/ ThinkStock/Getty Images
72-годишен мъж от Трявна е станал жертва на измама. По сценария „съдействие при провеждане на полицейска операция за залавяне на телефонни измамници“ възрастният мъж бил ощетен с 5500 лв. 

9000 лв. - с тази сума възрастна жена реши да помогне на полицията

МВР напомня: По никакъв повод не давайте пари на непознати; В случай на получено телефонно обаждане, опитайте веднага да се свържите със своите близки, или сигнализирайте на тел. 112.

Експертите напомнят основните правила на поведение, ако хората попаднат в подобна ситуация, както и най-разпространените сценарии за извършване на телефонни измами.

Съвети към гражданите:

Да не дават пари на непознати за тях лица, независимо от предлога;
Да не се доверяват на непознати лица;
Да не предоставят лични данни и данни за свои близки по телефона;
Да запазят самообладание при получаване на обаждане от човек, който се представя за техен роднина, изпаднал в беда;
Ако все пак имат съмнение, че се обажда техен близък човек, първо да опитат да се свържат с него чрез свой съсед или познат, по възможност от телефон, различен от този, на който са получили обаждането;
Ако получат обаждане от човек, който се представя за техен близък, да му зададат въпрос, отговора на който не би трябвало да е известен на непознати лица - например рождена дата, населено място и т.н.;   
В случай, че получат такова обаждане и спрямо тях бъде осъществен опит за телефонна измама, незабавно да подадат сигнал на тел. 112.
Необходимо е близките непрекъснато да говорят за това с възрастните си родители и да им напомнят как случайно може да станат жертва.

 
Най-разпространени сценарии за извършване на телефонни измами:


Оказване на съдействие при провеждане на полицейска акция по залавяне на измамници"

Звъни се на произволен стационарен телефонен номер и се прави опит за телефонна измама по „традиционния начин” - под предлог за пострадал близък роднина (ПТП, спешна операция, пожар и др.). Опитът за измама се прави по такъв явен начин, че да стане ясно, че се касае за осъществяване на телефонна измама. Следва ново обаждане след около 2-3 минути, при което извършителя (измамника) съобщава, че е служител на полицейските служби, и знае, че току-що е бил направен опит за измама, поради което е необходимо да се даде определена парична сума, банкнотите от която да се „бележат”, за да бъдат задържани измамниците.

Куриози при телефонните измами

Обикновено паричните суми не се предават физически на конкретни лица, а има изискване да бъдат хвърлени през балкона или прозореца на жилището.  Този тип телефонна измама има и втори  вариант на разигравания сценарий, при който обажданията са в обратна последователност: под предлог провеждане на полицейска операция и необходимост от предоставяне на сума, която да послужи за задържане на извършителите, самите извършители се обаждат на случаен принцип на жертвите и се представят за полицейски служители.

Обясняват, че в района “действат” телефонни измамници и предупреждават хората, при такова обаждане незабавно да се свържат с тях. Следва “обичайната” схема с плача, след което жертвата “набира” мнимия полицейския служител, който й обяснява, че за да бъдат задържани престъпниците е необходимо да им предаде сума пари, която в последствие ще им бъде върната)

Как да реагирате: Основното правило, което трябва да се спазва е: при получаване на каквото и да било обаждане, свързано с искане на пари, телефонният разговор да бъде прекъснат незабавно. Искането на пари по телефона е категоричен знак за измама! Дори отсрещната страна да настоява да останете на линия, затворете телефона и позвънете на най-близките си хора и на тел. 112!

Спешна операция”

На стационарния Ви телефон се чува плачещ глас, след него мъж се представя за лекар и Ви съобщава, че ваш близък е пострадал и е необходима спешна операция, за която е нужна голяма сума пари. Обяснява Ви, че в противен случай ще последват усложнения и трайни увреждания. Мнимият лекар не прекъснато говори, не Ви оставя да задавате много въпроси и не Ви дава възможност да затворите телефона.

Позабравената измама "пари за спешна операция" отново проработи

Следва бърза уговорка да предадете на санитар или друго лице, което ще Ви посети парите, с които разполагате. На мястото на срещата идва човек, който се представя за
санитар или с друга професия, много бързо взема от ръцете Ви приготвената сума, а понякога дори Ви дава да говорите по мобилния му телефон с „лекаря”, за да Ви увери, че на него трябва да предадете парите.

Как да реагирате: Веднага позвънете на тел. 112 (избира се безплатно). Свържете се с близките сиНе се съгласявайте да давате никакви пари на ръка, не съобщавайте лични данни (име, ЕГН или адрес) или банкови сметки.

„Внасяне на гаранция”

На домашния си телефон получавате обаждане, че Ваш близък (син, внук, племенник или др.) е задържан в полицията, защото е предизвикал катастрофа, при която е загинал възрастен човек или дете. Дават Ви телефонен номер за да се свържете с “полицай”, “следовател” или “адвокат”, който потвърждава, че Вашият роднина е задържан. Обещава да “уреди освобождаването му” ако заплатите определена сума.

Предупреждава Ви да не се обаждате на никого, “за да не развалите работата”. Определя Ви среща, за предаване на сумата. Възможно е да поиска и да закупите ваучери за мобилни телефони и да им издиктувате кодовете.

Как да реагирате: Веднага позвънете на тел. 112 (избира се безплатно), за да проверите дали има такава катастрофа и дали Вашият роднина наистина е задържан. Свържете се с него или с близките си. Не се съгласявайте да давате никакви пари на ръка – гаранциите не се заплащат по този начин.

„Печалба от томбола или телевизионна игра

На мобилния Ви или домашен телефон се обажда енергичен глас, който се представя за служител на мобилен оператор. Информира Ви, че сте спечелили голяма парична награда (няколко хиляди лева) или, че сте определен за участие в томбола или лотария между неговата телекомуникационна компания и известни вериги магазини за черна и бяла техника. За да получите печалбата, Вие трябва да закупите ваучер за предплатена услуга към съответния оператор и да издиктувате кодовете за активиране на представителя на компанията.

Задържаха мъж, съпричастен към извършена телефонна измама за десетки хиляди лева

Обещаните награди са различни, в зависимост от стойността на закупения от Вас ваучер: с ваучер до 40 лв. може да спечелите 500 лв., мобилен телефон, микровълнова фурна; ваучер от 60 до 120 лева Ви дава шанс да играете за пералня, съдомиялна машина или климатик; а срещу закупен ваучер за над 120-130 лева получавате достъп до третото ниво на играта, където и наградите са най-привлекателни- плазмен телевизор, 7-дневна почивка в черноморски курорт, преносим компютър и т.н. След като закупите ваучерите и продиктувате кодовете им за активиране, контактите с Вас се прекратяват.

Как да реагирате: Препоръчваме Ви да не участвате в никакви форми на игри и договорки, предполагащи закупуване на ваучери и диктуване на кодовете за активирането им, на лица, които не познавате лично, независимо за какви се представят. Не участвайте в никакви форми на игри и най-вече по телефона. Откажете любезно и когато сте на безопасно разстояние позвънете на тел.112.

„Баене за разваляне на магия”

Извършват се от жени, обикновено възрастна и млада, които обикалят по домовете под предлог, че търсят да купят стари дрехи, вещи или храна. В хода на разговора казват, че на собственика на жилището или на техен роднина е направена магия и те могат да я развалят.За да се развали магията, обикновено искат да им се предостави сума пари или златни накити, на които да баят.

В процеса на “разваляне на магията” завиват парите или златните накити в кърпа (за по-убедително, заедно с техни лични пари или злато) и казват, че кърпата не трябва да се отвързва продължително време – от 2 часа до едно денонощие. При това с ловкост заменят кърпата със златото с друга, подобна, в която обикновено има завити изрезки от вестници, пакетчета носни кърпи, метални гайки или други. Заявяват, че след определеното време ще дойдат да приберат личното си злато и пари и си тръгват. (Възможни са вариации)

Как да реагирате: Препоръчваме Ви да не допускате по какъвто и да е повод непознати за Вас лица в домовете си. Откажете им любезно и когато сте на безопасно разстояние позвънете на тел.112 за да съобщите за тях с цел тяхното установяване.

Предоставяне на социални помощи” и Ремонт на жилище по програма на Европейския съюз”

Тези престъпления започват като измами и се довършват като кражби.Измамниците, обикновено двама, намират възрастни хора, въвеждат ги в заблуждение, че са социални работници или общински служители, които могат да съдействат за увеличаване на пенсията или извършване на ремонт на жилището по европейска програма.

По време на разговора искат от потърпевшия да плати малка сума пари за изготвяне на документите или да покаже известна сума пари - между 1000 и 2000 лв. за самоучастие в ремонта. След като видят мястото, от където възрастният човек взема парите, единият от измамниците отвлича вниманието му (обикновено иска да пие вода или да използва тоалетната), а през това време другият извършва кражба.(Възможни са вариации)

Как да реагиратеПрепоръчваме Ви да не допускате по какъвто и да е повод непознати за Вас лица в домовете си. Откажете им любезно и когато сте на безопасно разстояние позвънете на тел.112, за да съобщите за тях с цел тяхното установяване.

От Община Габрово отново акцентират, че Националната програма да енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради не изисква финансово участие на гражданите. Програмата осигурява 100 % безвъзмездна финансова помощ.

От Община Габрово информират, че всички домоуправители на сгради, в който предстоят дейности по Програмата, ще бъдат информирани за имената на хората от страна на фирмите, който ще изпълняват дейностите по саниране в техните сгради.

„Наемане на квартира”

Тези престъпления започват като измами и се довършват като кражби.Измамникът, обикновено един, се свърза с възрастни хора, публикували обяви, че дават квартира под наем. Посещава адреса и извършват оглед на квартирата в присъствието на собственика. Заявява, че квартирата му е харесала и ще я наеме, както и че трябва да отиде да си вземе багажа от таксито, което ги чака пред входа.

Показва парична банкнота обикновено от 100 лв. на собственика и го моли да му развали пари, защото няма дребни, за да плати на таксиметровия шофьор.След като види мястото, на което възрастният човек държи парите си, отвлича вниманието му като иска да пие вода или да използва тоалетната, а през това време извършва кражба.(Възможни са вариации)

Как да реагирате: Препоръчваме Ви да не допускате по какъвто и да е повод непознати за Вас лица в домовете си Откажете им любезно и когато сте на безопасно разстояние позвънете на тел.112 за да съобщите за тях с цел тяхното установяване.

Заем на познат”

На улицата Ви спира усмихнат младеж, който Ви изглежда познат. Успява да Ви убеди, че е син или внук на Ваш съсед. След приятен разговор, Ви споделя, че не му достига неголяма сума (около 50 лв.) за да доплати някакво задължение (например ремонт на автомобил).

Моли да му услужите, а той после ще Ви закара до вкъщи и ще Ви върне парите. Посочва колата си, пред която трябва да изчакате, докато той се разплати. Взема парите и не се връща.

Как да реагирате: Не давайте пари назаем, без документ и свидетели или без поне да сте записали данните от документа за самоличност на „познатия”.

„Даване на капаро за покупка на климатици или телевизори”

На мобилния Ви или домашен телефон се обажда енергичен глас, който се представя за познат на Ваш роднина който е направил поръчка за закупуване на голям брой климатици или телевизори, като не му достигат пари и Вие трябва да внесете капаро за тази услуга.

Името на този Ваш близък роднина разбират от Вас по време на разговора Ви и Ваше потвърждение на името което казвате.Обикновено е Ваш роднина който живее в чужбина или в друг град.

Как да реагирате: Препоръчваме Ви да не участвате под никаква форма в договорки, предполагащи даване на пари за капаро за закупуване на техника. Откажете любезно и позвънете на тел. 112 за да продиктувате телефонния номер от който са Ви се обаждали.

Сценариите за измами мога да бъдат различни, за това при всяко съмнително обаждане, преди да предприемете каквото и да е било по изпълнение на исканията, позвънете на тел. 112.