Над 12% от габровските ученици с наднормено тегло
Над 12% от габровските ученици с наднормено тегло / Дарик Габрово

 

Обезпокоителни са резултатите от изследване сред габровски ученици на възраст 14-18 г за установяване разпространението на различни вредни за здравето им фактори и нивото на техните знания за здравословен начин на живот, информира старши експертът Тотка Колева в регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве. Според данните над 60.0% от анкетираните са пушили цигари някога, над 90.0% от учениците са опитвали алкохол, около 80.0% консумират алкохол, като редовна е употребата му при 14.9% от момчетата и 2.5% от момичетата. С наднормено тегло са 11.9% от момчетата и 4.7% от момичетата; със затлъстяване съответно 4.6% и 3.0% от тях. Всеки трети от учениците не смята, че нездравословният начин на живот (тютюнопушене, ниска двигателна активност, нездравословно хранене) е най-важната причина за заболяванията. По-голямата част от учениците не консумират или рядко консумират прясно мляко, над половината не консумират кисело мляко; сирене, кашкавал. Над 80.0% консумират бял хляб, повече от  половината от децата консумират веднъж и по-често на ден тестени и мазни храни (понички, банички, сандвичи и др.); почти всеки трети - пържени картофи (чипс).

Над 2/3 от анкетираните консумират веднъж и по-често на ден шоколад, бонбони, крем, кекс, бисквити и др.

В изследването са били включени Национална Априловска гимназия; Природо-математическа гимназия; ПТГ "Д-р Василиади"; ПГ по Туризъм.

Извадката е представителна за учениците в Общината по възраст за двата пола като са обхванати 526 деца на възраст 14-18 години.

 Проучването е проведено по стандартизиран за страните в мрежата на СИНДИ въпросник, включващ 52 въпроса, разпределени в 9 раздела: данни за анкетирания, хранене, употреба на алкохол, тютюнопушене, физическа активност, здравни знания, оценка на здравето и училищната среда.

 От тази година Габрово се включва в програмата СИНДИ  на Европейското бюро на Световната здравна организация за профилактика на хроничните неинфекциозни болести. В рамките на програмата се провеждат множество проучвания за разпространение на факторите на риска тютюнопушуне, нездравословно хранене, ниска двигателна активност,з лоупотреба с алкохол, стрес. Организират  се здравно-образователни мероприятия за децата, учители, родители (семинари, беседи, лекции) и се издават на различни здравно-информационни материали: дипляни, брошури, плакати, клипове, филми и други. Основната цел на програмата е  да се подобри здравното състояние на населението чрез намаляване на заболеваемостта и преждевременната смъртност от най-честите хронични неинфекциозни болести.