Започна дискусията „Храната – поглед към традиционното и природосъобразното”
Започна дискусията „Храната – поглед към традиционното и природосъобразното” / ЕМО ЕТЪР
В хотел „Странноприемница” на ЕМО „Етър” започна дискусията „Храната – поглед към традиционното и природосъобразното”, която е част от „Фестивал на фестивалите”.

Зам.-кметът на Община Габрово Нела Рачевиц поздрави участниците - представители на организации, чиято дейност е свързана с храната. 19 презентации ще бъдат направени по време на дискусията, като участниците показват характерни за своя регион ястия.

„Всички ние имаме нужда да се върнем към традициите, към правеното в нашите градове и села преди 50, 100 или 200 години. Имала съм удоволствието да проследя създаването на движението „Slow foods” и как хората се отнасят към философията за бавно и с наслаждение приемане на храна.”

Нела Рачевиц припомни разпространеното изследване, че 80% от продуктите, с които се е хранило човечеството вече са изчезнали. Според зам.-кмета на Габрово има опасност все още съхраняваните традиционни ястия също да бъдат забравени. Тя оцени настоящата дискусия като събитие с важен принос към запазването на тази памет от миналото.

„В Габрово се опитваме да развиваме туризъм и сме убедени, че едно от нещата, заради които идват хората са традиционните за дадено място храни и преживявания. Приветствам събитието „Фестивал на фестивалите”, което има роля в съхранението на богатството на българската кухня.”
Директорът на ЕМО „Етър” доц. д-р Светла Димитрова оцени събитието като „изключително важно”. Тя припомни опита на музея по отношение на запазването на традиционните български храни. От думите на доц. Димитрова стана ясно, че на базата на тази дискусия ЕМО „Етър” ще издаде карта на празниците и фестивалите, свързани с храната, които се провеждат в България.

Дискусията до момента

Фестивалът „Ракия – магия” е празник за любителите на твърдите алкохолни напитки и добрата компания

Село Ганчовец увеличава населението си. До голяма степен това се дължи на фестивала „Ракия – магия”, който провокира все по-голям интерес сред любителите на твърдите алкохолни напитки и на приятната компания. Фестивалът се провежда в началото на септември, а в селото един от двата културни центъра е кръчмата.

Селският мол представи пестила в Брюксел

Силвия Черкезова представи една инициатива, станала много популярна в цялата страна като „Селски мол”, където главните участници са от малките населени места. Те показват пред по-широка публика традиционни храни и продукция. Част от философията на Селския мол е да се щади земята, която храни човечеството. „Искаме някой ден на Селски мол хората да отиват като на празник”, сподели Силвия Черкезова.

Орехите - емблемата на казанлъшкото село Голямо Дряново

Национален фестивал на ореха се провежда от пет години в казанлъшкото село Голямо Дряново. Населеното място е едно от най-малките в региона. Около 200 души живеят там, но те имат певческа и кукерска трупи. Празникът на ореха има за цел да популяризира тази много характерна за казанлъшко култура. Фестивалът не е насочен толкова към храните, а към традиционното, към натуралните биологични продукти и съхранението на родния фолклор.

Суджукът прослави Горна Оряховица

Суджукът е запазена марка на това населено място. Само три фирми имат право да произвеждат този продукт. Празникът на горнооряховския суджук е много популярен в страната. Първото захранване на горнооряховско бебе става с местен суджук. Рецептата му се запазва непроменена през годините. Северните стрехи на работилниците са местата, където се суши суджука. Развитието на технологиите се пренася и в производството на този продукт, без да промени вкуса му. Легендите за създаване на суджука са различни, но във всяка от тях прави впечатление предприемчивостта на населението.

Половин година е нужна, за да се приготви Еленски бут

Балканджиите имат практичен подход към храната си. Традициите за приготвянето на Еленски бут са семейни. Често се срещат разлики в използваната от съседни семейства технологии. Около половин година е времето за приготвяне на един Еленски бут, а консумацията може да продължи до две години.

От 100 години наложеният пелин дава поминък на хората от село Змейово

Змейовският пелин може да е сладък или горчив, а за него се ползва най-доброто грозде. Претакането на пелина продължава около 2-3 седмици, а избистрянето му - 40 дни. Старите майстори пазят ревниво рецептите, по които приготвят пелина си. Всеки важен момент от живота на змейовската общност е свързан с пиенето на пелин.