Европейският парламент отхвърли споразумението АКТА
Европейският парламент отхвърли споразумението АКТА / Reuters,архив

Европейският парламент (ЕП) отхвърли търговското споразумение за борба с фалшифицирането АКТА (Anti-Counterfeiting Trade Agreement - АСТА), съобщи пресслужбата на Европарламента.

478 депутати гласуваха срещу АКТА, 39 в полза и 165 се въздържаха.

Това е първият път, когато ЕП упражнява правото си по Лисабонския договор за отхвърляне на международно търговско споразумение. След отрицателния вот  споразумението не може да се превърне в закон за Европейския съюз.

„Удовлетворен съм, че ЕП последва препоръката ми за отхвърляне на АКТА", заяви докладчикът Дейвид Мартин, повтаряйки мнението си, че споразумението е твърде неясно формулирано и създава възможности за неправилно тълкуване, което да застраши свободата на гражданите. От друга страна той обърна внимание и на нуждата от намиране на алтернативни начини за защита на интелектуалната собственост, като един от „градивните елементи на икономиката на ЕС".

Основният защитник на АКТА Кристофър Фелнер заяви в дебата преди гласуването, че ЕП трябва да отложи окончателното гласуване до произнасянето на Съда на ЕС по съвместимостта на АКТА с договорите на ЕС. След като предложението бе отхвърлено с мнозинство, значително малцинство от депутати се въздържаха от гласуване.

Споразумението АКТА бе подписано на 26 януари в Токио от 22 от 27-те страни на ЕС, както и от САЩ, Япония, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Сингапур, Южна Корея, Швейцария, Мексико и Мароко.

То имаше за цел да засили спазването на правата върху интелектуалната собственост и борбата с онлайн пиратството и вноса на фалшифицирани стоки. Днешното гласуване означава, че нито ЕС като цяло, нито отделни държави членки ще могат да се присъединят към АКТА.