археологически разкопки
археологически разкопки / ThinkStock/Getty Images
Артефактите от археологическите разкопки по трасето за тунела под Шипка остават в Габрово
100460
Артефактите от археологическите разкопки по трасето за тунела под Шипка остават в Габрово
  • Артефактите от археологическите разкопки по трасето за тунела под Шипка остават в Габрово
През есента на миналата година, по време на строителни дейности по трасето, което води към бъдещия тунел под връх Шипка, бяха разкрити останки на антична базилика. Обектът е разположен в границите на квартал Радецки в Габрово.
 
Археологът от Регионален исторически музей – Габрово Росен Йосифов каза, че към момента не е ясно дали наоколо няма други сгради, колко е голяма тази базилика, дали не е трикорабна.

Възобновиха разкопките на Градище
 
„Както се очертава, тя попада непосредствено до трасето и задължително ще бъде засипана, за да може да се извърши неговото укрепване. Дали около базиликата няма некропол (старо гробище), дали няма манастир – разкопките ще отговорят на всички тези въпроси. Министерството е уведомено, а забавяне при строителството на обекта все още няма. Разкопките могат да започнат най-рано при махането на снега. Сега валежи няма, но е зима и не се знае кога ще започнат. Най-рано разкопките ще бъдат през април и могат да приключат за около два месеца.”
 
Останките от базиликата са открити точно на мястото, където стария път прави завой на юг. По него се тръгва от самия квартал към връх Шипка. В селото има една голяма чешма – Старата чешма, където са бивакували руските войски по време на Освободителната война. Останките са на няколко метра.

Първите археологически проучвания в местността Градище
 
Разкопките ще се осъществяват от Археологическия институт към БАН, с който от АПИ имат сключен договор. Откритите артефакти обаче остават в Регионален исторически музей – Габрово. От сега е ясно, че този обект няма как да бъде експониран, затова предметите, които ще бъдат открити и снимките, които ще бъдат направени са от особена важност.
 
Росен Йосифов припомня как още д-р Петър Цончев пише, че сред старите хора битува спомен за наличието на средновековен манастир. През времето са намирани артефакти, между които и сребърен кръст, които не са запазени.
 
Росен Йосиф казва, че би било много интересно, ако се открие средновековен манастир, тъй като той е свързан с историята на българската държава.