/ netinfo
Регионална библиотека „Партений Павлович” стартира Европейската седмица на програмирането с ценен дар от Посолството на САЩ в България - пет робота Финч. Те са предназначени за компютърно моделиране и информатика.

Дарението ще подпомогне технологичното модернизиране на услугите на силистренската библиотека и ще допринесе за овладяване на азбуката на програмирането от деца. Специалистите са съставили атрактивна програма със занимателни семинари и игри, които ще се проведат в училища и в библиотеката. Тече записването на желаещи за групови обучителни семинари с роботите Финч, което ще се извършва в Детски отдел на библиотеката.

Държавният архив в Силистра отбелязва годишнина с изложба

Българските библиотеки се присъединяват към инициативите, организирани по време на Европейската седмица на кодирането с поредица от безплатни семинари за работа с робота Финч. До 21 октомври специалисти от обществени библиотеките ще помогнат на децата от над 50 населени места да направят първи стъпки в програмирането по един интересен и забавен начин.

Много от семинарите се провеждат в училища. Семинарите са организирани от Посолството на САЩ в България и Фондация „Глобални библиотеки - България“ в сътрудничество с регионалните библиотеки .

Европейската седмица на кодирането цели да повиши обществения интерес към програмирането. Тя насърчава европейци от всички възрасти и с всякакви възможности да демистифицират дигиталните умения и да осъществяват своите идеи чрез програмиране.

През изминалата година в семинарите за работа с робота Финч участваха над 3 000 млади ентусиасти. Дизайнът и функционалността на робота Финч са резултат от четиригодишно проучване на института Carnegie Mellon.

Роботът е предназначен да подпомага овладяването на езици за програмиране. 65 000 обществени библиотеки в Европейския съюз - между тях и над 1 000 български библиотеки - предоставят най-близката до всеки възможност за развитие на уменията извън формалното образование.