Кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров отчете успешен първи управленски мандат
Кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров отчете успешен първи управленски мандат / Дарик Добрич
Градът стана известен и като столицата на лавандулата у нас
За последните три години и половина в община Генерал Тошево са реализирани и са в процес на реализация 20 проекта по оперативните програми на ЕС, на обща стойност 22 млн. лева, както и 7 национални проекта на стойност около 1 млн. лева. Над  250 хил.лв.  са инвестирани в общинското газово дружество, с което са се увеличили  двойно потребителите и цената на кубик газ е най-ниската в цяла България. Това заяви в студиото на Дарик кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров. Той припомни, че бюджетът на общината за тази година е в размер на 15 млн. и 500 хил.лв. Местната инициативна група заедно с община Балчик има финансов ресурс от 6 млн. лв., от които се очаква един  милион да се използва пряко за Ген.Тошево, каза още Димитров.

По думите му предизвикателствата през мандата  са били много  – от бедственото положение през първата зима на управлението, продължило 12 дни, през  референдума за добив на газ в общината, станал прецедент в страната, през птичия грип, чумата по свинете и замърсяването с химикали във водопреносната мрежа на кв.”Пастир”.

На въпрос дали ще се кандидатира за втори управленски мандат настоящият кмет на Генерал Тошево отговори: „Човек трябва да довършва започнатото, но следващия месец ще обявя решението си.  Няма от какво да се срамувам, вероятно има много пропуснати неща в този мандат, има и допуснати  грешки, но има и много свършени неща, с които аз се гордея, особено с визията на града след масовото саниране на 13 обществени сгради и подписаните договори за нови пет жилищни и четири обществени сгради по ОП „Региони в растеж”.

Според Валентин Димитров най-сериозните проблеми в община Генерал Тошево са  нарушеното водоснабдяване и остарялата водопреносна система, изграждането на цялостна  канализация в общинския център, която в момента  е изградена на 42%, безработицата,  отливът на млади хора и лошата инфраструктура. „Задачата ни като местна власт е да привлечем повече инвестиции в района и да направим по-добра жизнената среда, за да привлечем младите хора” – подчерта градоначалникът.

Община Генерал Тошево е най-големият дарител сред добруджанските общини на МБАЛ – Добрич с 34 хил.лева за тази година, въпреки малкото си дялово участие като акционер в търговското дружество  - едва  3, 35%.  „Нашата общинска болница е закрита от 2012 г. По естествен път ние сме свързани с Добрич, нашите хора идват да се лекуват тук и няма как да не откликнем, когато  МБАЛ – Добрич  е в тежко финансово състояние. Ще го правим и занапред. Ние сами трябва да се подкрепяме и уважаваме, за да искаме същото от централната власт и  държавата” – каза още Валентин Димитров.

По повод на предстоящото поредно издание на Фестивала на лавандулата, на което Генерал Тошево ще бъде домакин на 22 юни, Димитров припомни, че градът е българската столица на лавандулата. Землището на общината е около 900 хил.дка,  а от тях почти 25 хил.дка са засети с лавандула. Има 11 действащи дестилерии,  като само за последните три години са построени осем, а в процес на строеж са още няколко, уточни градоначалникът.