В Добрич няма регистрирани непълнолетни, споделящи екстремистки или радикални идеи
В Добрич няма регистрирани непълнолетни, споделящи екстремистки или радикални идеи / Sofia Photo Agency - архив

В Община град Добрич през 2014 година не са констатирани случаи на непълнолетни лица, споделящи идеи или принадлежащи към организации с екстремистки или радикален характер. Няма регистрирани малолетни и непълнолетни, извършващи противообществени прояви и насилие, мотивирано от расова или етническа омраза, както и криминални деяния извършвани от футболни агитки. Това се казва в отчета за дейността през миналата година на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните. Отчетът ще бъде представен пред Общинския съвет на сесията на 27 януари.

По данни на Комисията през 2014 година има разгледани 47 възпитателни дела при 50 за 2013 година. Те са срещу 37 момичета и 33 момчета. 16 от децата са били малолетни, а 54 – непълнолетни. Извършените противообществени прояви са кражби, физически и психически тормоз, хулигански прояви и повреда на чуждо имущество, скитничество и бягство, употреба на наркотични вещества и алкохол. Наблюдава се тенденция за увеличаване на случаите на проституция, бягства, извършени от момичета и управление на МПС без свидетелство за правоспособност, сочат данните на Комисията.

На 6 деца са разглеждани повече от едно възпитателно дело. Според анализа на Комисията причините са различни и строго индивидуални за всеки случай. Това са попадане в криминогенна среда, дефицит на внимание от страна на близките, проблеми в общуването, а често - съвкупност от повече от една причини. Това са и случаите, в които Комисията работи екипно със социалните служби, отдел „Закрила на детето“ и педагогическите съветници в училище.

През миналата година информационно–консултативният кабинет към Комисията е посетен от над 240 деца и родители, педагогически съветници и граждани. Наблюдава се тенденция на увеличаване на броя на желаещите да посещават кабинета.

През 2014 година са извършвани периодични проверки на питейни и увеселителни заведения и не са установени непълнолетни лица да пребивават в заведенията след 22 часа.

Членове на Комисията участват в Координационния механизъм по установяване на деца - жертви на насилие или деца в риск. До екипа са постъпили 10 сигнала, от които 1 за физическо насилие, 4 за сексуално насилие и множество бягства, 2 случая на психически тормоз и неглежиране и 3 случая на деца, чужди граждани, непридружени от родител и оставени без надзор на пълнолетно лице. За последния случай е сезирано съответното посолство и консулство с цел проучване възможностите за екстрадиране, а към момента децата са настанени в приюта в Добрич.