Общинска сесия за водата
Общинска сесия за водата / Дарик Добрич
3 часа общинските съветници нищиха проблемите на водоснабдяването, някои останаха недоволни
Създава се временна комисия по проблемите с водата в Добрич, решиха на извънредната сесия днес общинските съветници. Комисията е 9-членна, като в състава й влизат 7 съветници от всички партии, един представител на ВиК-Добрич и един представител на общинската администрация.

Около 3 часа продължи извънредното общинско заседание, посветено на проблемите с водоподаването в Добрич. На въпросите на съветниците отговаряха управителят на ВиК инж. Тодор Гикински, управляващият водния цикъл инж. Живко Неделев и специалисти от водното дружество.

45 километра или над 60% от водния цикъл на Добрич вече са приключени

От отговорите на инж. Гикински и инж. Димитър Радушев стана ясно, че в Добрич в рамките на 3-4 месеца са монтирани 16 локални хидрофора, освен това работят 4 хидрофорни комплекса – на „Албените”, „Балик”, „Дружба” и „Рилските блокове”. Има готовност за поставяне на още локални хидрофори от ново поколение.

Според Гикински в града вече няма сериозни оплаквания от гледна точка на налягането и твърдението, че Добрич страда като цяло от ниско налягане, е пресилено .  „Кран налягане не регулира. Има си специални регулатори за това” – така шефът на ВиК отговори на въпрос вярно ли е, че водните кранове нарочно не се пускат до край и затова налягането е ниско.

МРРБ предвижда промяна в наредбата за отчитане и плащане на ВиК-услугите, с която ще се регламентира използването на общата вода в жилищните сгради. Целта е да бъдат поравно разпределяни разликите в общите количества. Според ВиК-специалистите наредбата ще реши до голяма степен проблемите с общите водомери, тъй като поне 50% от гражданите имат такива проблеми.

Инж.Гикински информира, че ще започне поетапно въвеждане на системата за дистанционно отчитане на водомерите. На въпрос за авариите той посочи, че никой не може да предвиди с точност до минутата кога дадена авария ще бъде отстранена.

На сесията стана ясно още, че от два дни в квартал „Рилци” отново има проблем с водоподаването. Има голяма авария, но мястото й още не е локализирано. В квартала се прави ремонт на съществуващата вътрешна водопроводна мрежа.

Добрич и Силистра получават финансиране за инвестиции във ВиК мрежата

По думите на главния инженер на ВиК Павел Павлов загубите на вода в участъците с подменени по водния цикъл тръби намаляват. Той даде пример с места, където загубата е по-ниска с около 50%. Павлов посочи, че събираемостта на дължимите от клиенти суми за използвана вода е подобрена с 10%.

На сесията стана дума и за договорка между общината и ВиК фирмите-изпълнители по водния цикъл да асфалтират и разкопаните при ВиК-аварии места, „за да не става двойна работа”, както се изрази инж. Гикински. Каква точно е договорката обаче не стана ясно.

Сред общинските съветници имаше и такива, които изказаха недоволство, че не са чули нищо ново на тази сесия и че времето им е било загубено. Други заподозряха, че се прави пи-ар акция на ВиК. Трети заявиха, че сесията е пълен хаос и че са очаквали предварително подготвен материал за водата в града и истински дебат в залата.