Стефан Цанев: Да се научим да пазим доброто, създадено от другите
Стефан Цанев: Да се научим да пазим доброто, създадено от другите / Sofia Photo Agency
Стефан Цанев: "Да се научим да пазим доброто, създадено от другите"
72619
Стефан Цанев: "Да се научим да пазим доброто, създадено от другите"
  • Стефан Цанев: "Да се научим да пазим доброто, създадено от другите"

24 май трябваше да бъде националният празник на България, каза писателят Стефан Цанев, който бе гост в Добрич на тържествения концерт по повод Деня на българската култура и славянската писменост. В речта си той не пропусна да обвини политиците в реваншизъм и липса на градивност. "Да поправяш грешките и пораженията, означава да признаеш, че не правиш нищо ново", каза Цанев, "Докато не проумемем думата приемственост и не се научим да пазим доброто, създадено от другите, ще продължаваме да тъпчем на едно и също място."

Стефан Цанев каза, че се отнасяме с вандализъм и към най-великото, завещано от нашите деди - българския език и българската азбука, и поиска въвеждане на езиков ценз за публичните личности, заради примерите на груби, нехайни и блудкави слова, които се леят от Парламента.

Той припомни, че във времето на своето създаване през IX век българският език е бил един от най-богатите в света - имал е 26 съгласни и 18 гласни, носови звуци, дифтонги. След това сме изяли канибалски 6 съгласни и 8 гласни. Въпреки загубите обаче сме длъжни да съхраним оцелялото, призова писателят. Той изказа съжаление, че в годините с лека ръка сме позволили да се наложи названието "кирилица", вместо да наречем изобретената от учениците на Кирил и Методий азбука просто "българска". "Това, че я ползват и много други народи само трябва да ни дава повод да се гордеем, защото на гръцки пишат 10 милиона гърци, а на кирилица - 250 милиона души на планетата.", подчерта Цанев. Азбуката ни е четвърта по разпространение в света след китайската, латинската и арабската.

"В тези дни на всеобща омраза и разединение, на интернет и глобализация, все още ни е останало нещо, което стои високо над идеологията и политиката, над богатствата и бедността, над краткия ни живот и над личността, едно последно общо нещо, което ни обединява, което все още ни кара да се чувстваме един народ - това е българският език и българската азбука. Нека ги опазим като очите си. Без тях като народ ние отиваме в небитието.", завърши Стефан Цанев словото си пред добричлии.

Чуйте думите на писателя в аудиото.