Преслав Борисов: Трябва ни отговорно правителство, за да договорим конкретните рамки на европарите
Преслав Борисов: Трябва ни отговорно правителство, за да договорим конкретните рамки на европарите / БГНЕС

„Ако след изборите нямаме стабилно и отговорно правителство, което да поеме отговорността и да започне управлението на държавата, няма да има кой да защити позицията на България в ЕС относно договорените пари за следващия програмен период”, заяви в Добрич евродепутатът от ГЕРБ и член на групата на ЕНП Преслав Борисов. По думите му средствата по еврофондовете предстои да бъдат договорени вече в конкретните им рамки, а това изисква политическа воля. Програмно или служебно правителство може да свърши част от работата, но е много важно кой носи отговорността и как ще бъдат защитени интересите на страната, допълни Борисов.

През следващия програмен период /2014-2020 г./ трябва да бъдат усвоени над 25 млрд. лева, договорени от ГЕРБ. „Трябва да покажем на ЕС, че можем да усвояваме средствата и че няма да има корупция, за да не бъдат спрени фондовете. Това, което направи досега ГЕРБ, е една прекрасна крачка, но оттук насетне трябва да се работи по същия начин, за да се усвоят реално парите. Защото спомнете си, че при БСП фондовете бяха спрени”, подчерта евродепутатът.

Той припомни, че страната ни се нарежда на челните места по размер на договорените средства на глава от населението. „Постигнахме това в условията на криза, направихме сериозна крачка, но е важно тези пари реално да бъдат усвоени”, посочи Борисов.

„Държавата трябва да има приоритети в сектора селско стопанство, за да можем да развиваме отделните отрасли. Например при зеленчукопроизводството основният проблем, който трябва да се реши, е въпросът за създаването на борси, чрез които ще се избегнат прекупвачите. В ЕС има доста програми, които са насочени към сдружения на производители, които са характерни за цяла Европа. Не и в България обаче, сякаш ние искаме да сме отделни вождове, а не да работим на кооперативен принцип. Това е една посока, която трябва да поемем”, каза Преслав Борисов в качеството си на агроспециалист.

Евродепутатът коментира и предизборната кампания. „Това, което видях, е, че няма сблъсък на продуктивни идеи. Ние виждаме само едни флашки в последния месец, едни компромати, една кампания с черен пиар. Важно беше да се види от ЕС, че има обединение в държавата, а не омраза. Аз обаче не виждам как с една черна кампания на БСП срещу ГЕРБ ще се помогне на държавата като цяло. Как партиите ще правят обща политика в парламента, след това, което си направиха в предизборната кампания? Решението на европарламента да разгледа проблема с подслушванията в България е част от черния пиар, който БСП направи”, коментира Преслав Борисов.