Представиха мотивите за частичната отмяна на синята зона
Представиха мотивите за частичната отмяна на синята зона / Дарик Добрич
Представиха мотивите за частичната отмяна на синята зона
35710
Представиха мотивите за частичната отмяна на синята зона
Представиха мотивите за частичната отмяна на синята зона
  • Представиха мотивите за частичната отмяна на синята зона
  • Представиха мотивите за частичната отмяна на синята зона

Мотивите на Административен съд - Добрич за частична отмяна на общинската Наредба за въвеждане на синя зона не оспорват целесъобразността на зоната, заяви пред журналисти председателят на съдилището Светлана Борисова. На брифинга съдебният състав изясни на достъпен език защо на 8 декември взе решение да отмени някои от членовете на Наредбата, обжалвана от адвокат Владимир Калчев.

„Абсолютно съгласни сме с вижданията за такава организация на движение в центъра на Добрич, която да отговаря на съвременните изисквания. Не искаме нашите мотиви да се тълкуват като конфронтация или остра реакция срещу това, което е въведено. Задължително е съвременният град да има организация за движение, която да улеснява гражданите и да защитава правата им. Наше задължение беше да установим доколко наредбата отговаря на всички законови изисквания", обясни Борисова.

По думите на съдията в Наредбата няма подробни мотиви за въвеждането й, необходими по Закона за нормативните актове, а само формални. Това, че има голямо търсене на паркоместа в централната градска част е само едно от обстоятелствата, но то не изчерпвало мотивировката.

В мотивите липсва финансова обосновка, констатират още съдиите. „Не е ясно какви са финансовите средства, необходими за въвеждането на синя зона, какви ще бъдат приходите от дейността, колко ще остане за издръжка на общинския сектор, каква ще бъде печалбата и оттам да се обоснове таксата за престой в зоната. При едно оспорване на размера на таксата, никой не може да отговори, вкл. и съдът, доколко тази такса е финансово обоснована", заяви Борисова.

Тя допълни, че липсата на финансова обосновка не е констатирана само от съдиите. Още при обсъждането на Наредбата в ОбС, съветници са поставили въпроса какъв е финансовият ресурс и въпросът не е намерил отговор. Неприемливо е още, че Наредбата е гласувана през април, а бюджетът й приет през юни с бюджета на общината.

Като следващ проблем Светлана Борисова посочи много беглата уредба във връзка с организацията на движение в синята зона. Според съда, като местен закон, Наредбата трябва да предоставя по-подробна уредба за териториалния обхват на синята зона, вкл. с графични схеми.

Територията на пешеходната зона не е дефинирана в Наредбата, а и в други общински наредби не е определена, смята съдебният състав.

Друг проблем е, че при приемане на Наредбата е допусната неравнопоставеност при уреждане на отношенията между юридически и физически лица. Въведен е служебен абонамент за търговците, но по никакъв начин не са защитени правата на физическите лица, които живеят в зоната.

Освен това никъде в Наредбата не е посочено изискването на чл. 99А от Закона за движение по пътищата, който във връзка с препоръка на ЕС въвежда унифицирани карти за инвалиди в целия съюз. Тази препоръка според Борисова във всички случаи трябва да бъде съобразена.

Не е прецизиран и текстът за правилата за паркиране пред сгради с обществено предназначение, като ДКЦ 1 и стоматологията.

Още по темата прочетете в свързаните новини.

В прикачения файл чуйте изложението на съдия Светлана Борисова: