Празник на хляба на 19 май
Празник на хляба на 19 май / netinfo
Еднодневен празник на хляба ще се състои на 19 май на площад «Свобода» в Добрич. Подробностите бяха представени в общината от зам.-кмета д-р Емилия Баева. Празникът се организира от община Добрич по проект „Хлябът, който ни свързва“, реализиран с финансовата подкрепата на „Културна програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз" на Национален фонд „Култура“.

Идеята е да се покаже отношението на българина към хляба през различните епохи.

Партньор на общината в проекта са Регионалният исторически музей и Художествената галерия. Общата му стойност е 20 000 лева. Датата 19 май е избрана, защото тогава ще бъде Европейската нощ на музеите.

Програмата за празника на хляба предвижда различни прояви, като експериментални работилници, музеен куест тур, изложение на хляб и хлебни изделия, флашмоб „Заедно да замесим“, музикално-танцов спектакъл  „Приказка за хляба“.

Двете основни събития са музикално-танцовият спектакъл и работилниците. Спектакълът ще има специално направена за случая хореография, в него ще участва ПФА”Добруджа”, както и театрални, танцови и музикални студия от Добрич.

Петте работилници ще бъдат построени на площад „Свобода”. Те ще представят възстановки на производството на хляб от праисторията, през античността, средновековието и възраждането до съвремието. Чрез модератори ще бъдат показани древни технологии за приготвяне на насъщния, характерни за епохата средства за правене на хляб, употребата на различните съставки.

Освен това ще бъдат изработени бижута от тесто и макарони, картини от зърно, ще се рисува с пръсти върху брашно.

Музейният тур ще предложи събитие за разпознаване на артефакти. Местни производители на хляб ще подготвят изложение, а след края на празника продуктите ще бъдат дарени на социалните домове. Идеята тук е изложението за хлебни изделия да стане част от ежеседмичния фермерски пазар в четвъртък.

На сцената на площада, върху шарени черги ще се състои флашмоб, в който ще се меси хляб и всеки желаещ ще може да участва.

Възстановките по време на празника ще бъдат заснети и впоследствие ще могат да се видят в Регионалния исторически музей.