Пчели от 1 000 кошера загинаха в Добричко
Пчели от 1 000 кошера загинаха в Добричко / Дарик Добрич

Пчелите от 1 000 кошера в Добричка област са загинали или изчезнали през това лято, съобщи за Дарик адвокат Християн Христов, председател на Областния браншови съюз на пчеларите. Пораженията са в общините Добричка, Генерал Тошево, Балчик и Крушари. Най-много - 600 са отровените пчелни семейства в село Средина, община Генерал Тошево.

Много повече сигнали се подават вече в Областна дирекция "Земеделие" от пчелари, отбеляза също Христов. През това лято за отровени пчели са жалили седем стопани, но няма заведени съдебни дела за претърпени щети. Държавните органи са предприели проверка, регистрирани са вещества над допустимите норми в посевите, но не и в пчелите. Според Христов, това се дължи на факта, че арендаторите обработват реколтата в почивни или празнични дни и при констатиране на смърт по пчелите, минават два и повече дни, докато службите вземат проби за изследване. Хората в бранша настояват за по-бърза и адекватна реакция от държавните органи и комисии по места - в рамките на 24 часа, за да могат да водят дела и да защитават интересите си, поясни Христов. Иска се също земеделските стопани да третират посевите в часовия пояс, указан в Наредбата за опазване на пчелните семейства. Той припомни, че пчелите са полезни и за зърнопроизводителите, като повишават добива на слънчогледа например.

Пчеларите разчитат още държавата да промени системата за плащания на субсидии към тях на семейство, а не на кошер, каза още Христов. В сектора разчитат и на намеса срещу картелните споразумения на търговци за изкупната цена на меда, която е много под себестойността и в момента достига 3.80 - 4.00 лева на килограм. Адвокат Христов се обяви и срещу спекулациите и слуховете, че добруджански пчелари третират с недопустими препарати и медът не е чист. Той заяви, че дори да има такива стопани, то не бива мнението да се налага за всички производители в Добричка област. Вътрешният и външен пазар се разширява, каза още той. Държавата ни е основен износител за Германия, където се консумират над 100 000 тона годишно, а в Добричко се произвеждат едва 4 000 тона, посочи Христов в доказателство на тезата, че изкупната цена може да е по-висока.

Проблемът с масовия мор по пчелите се е появил в последните 10-ина години, каза още пчеларят. Преди това не са наблюдавани такива случаи. Предполагаемите причини за явлението, изказани от учени, са електромагнитното лъчение от телекомуникациите, отглеждането на ГМО култури, както и използването на пестициди и други вещества с дълготрайно действие в земеделието.