Църквата чества Петдесетница
Църквата чества Петдесетница / DarikNews.bg, архив

Днес отбелязваме  един от най-големите православни празници - Петдесетница или Света Троица. Той е винаги в неделя, 50 дни след Великден. В християнския светоглед Светата Троица е символ на световната хармония, представлявана от безкрайното първоначало Бога-отец, Бога-син и Светия Дух - животворящото начало.

На Петдесетница Светият Дух се спуснал над събралите се в Йерусалим апостоли и ги подготвил да тръгнат по света и да сеят семето на Христовото учение. Над града се разнесъл страшен тътен и над главите на учениците Христови се появили огнени пламъци. В иконографията Светият Дух е представен като гълъб. От празника в чест на Светия Дух, наричан още от народа ни Духовден - понеделник след Петдесетница, започва Русалската седмица, приемана за особено опасен период. Тогава идвали русалиите, които според народно поверие били душите на млади удавници, които прелитали отвъд Дунав във вид на бели и жълти пеперуди.

Русалиите са невидими демонични същества, които причинявали, но и лекували опасни болести. Затова през Русалската седмица се спазват редица забрани и обредни действия. За да се предпазят от нечистите и вредоносни сили, през тези дни хората носят пелин, лепка или орехова шума в дрехите си, защото вярват, че русалийките бягали от тях. Закачат пелин и по вратите и прозорците на къщите, разстилат го и по пода.

На полето не ходят сами, а на групи, като се минава само по пътечки и особено се внимава да не се стъпи върху трапезата на русалиите. Тя се приема за най-опасно място и ако се нагази, за наказание хората ще бъдат "найдени", "сбъхтани", "сблъскани", "нагазени", т.е. ще се разболеят. Никой не сяда под стари дървета, за да не го "ударят" русалиите, не се спи на открито. Жените спазват много строги забрани през тази седмица - не предат, не тъкат, не перат, избягват да се мият. За най-опасни през седмицата се приемат "въртоглавият" вторник, "руса" сряда и "лудият" петък. През тези дни се спазва особено строга забрана за работа вкъщи и на полето.