Пламен Николов
Пламен Николов / Дарик Добрич
В Добричко са се продавали гласове срещу пакети храна и бензин
Окръжният прокурор на Добрич Пламен Николов изнесе в брифинг пред медиите данни за  нарушенията, засечени при предсрочните парламентарни избори в неделя. Продължава работата по четирите образувани досъдебни производства за купуване на гласове, тъй като има нужда от разпитване на свидетели и други следствени действия извън региона. Няма повдигнати обвинения и задържани досега.
 
Прокурорите от петте района в Добричко са работили и по 33 преписки за нарушения. Всички са приключени с отказ за образуване на производство, но данните по тях са изпратени на отговорните органи за предприемане на административни действия. В едните случаи е нарушен Изборния кодекс – водена е кампания на чужд език – за това е информирана РИК. В другите случаи са нарушени правилата за събранията и митингите, като не са изпратени писмени уведомления до общините Добрич, Добричка и Тервел – за това са сезирани кметовете, които следва да наложат глоби, уточни прокурорът. Три четвърти от всички нарушения са извършени от една и съща политическа сила, посочи Николов, като не пожела да я назове, но конкретизира, че тя действа в районите с голям процент смесено население.
 
Едното досъдебно производство е образувано за откритите дни преди вота 970 хранителни пакета с общо тегло 10 тона. Те са се намирали в склад за пестициди за растителна защита, за което има и издаден акт на БАБХ. Храната е преместена в друг склад, наблюдаващият прокурор ще реши какво да се прави с нея. В пакетите има продукти с голяма трайност – олио, боб, леща, брашно, уточни Николов. Няма политическо лого върху тях, но получателят по документи е кандидат (не водач) от листа на същата политическа сила, която е основният нарушител на изборните правила в Добричко. Доставчик е СНЦ с регистрация в област Пловдив. Прокуратурата в момента проследява пътя на парите, с които е платена пратката, и при доказване на данните, ще бъдат повдигнати обвинения на извършителите, каза Николов. Той добави, че засега кандидат-депутатът, получател на пакетите, отрича те да са били предназначени за гласоподаватели.
 
Второто производство е за иновативен метод за купуване на гласове. Установено е, че през бензиностанция в община Балчик са раздавани по 50 литра гориво на избиратели, за да гласуват за същата политическа сила, обвинена в другите нарушения. Схемата включвала касиерката, на която продавачът на гласа си казвал „парола“ с името на кандидат-депутат, срещу което получавал горивото, без да плаща, и бил записван в списък. По този казус са разпоредени 7 ревизии и проверки на две физически лица и свързани с тях 5 търговски дружества.
 
Останалите две производства, образувани за изборите в Добричко, са по-конвенционални. Те са срещу двама кметове на села отново в община Балчик, с преобладаващо ромско население. Те поемали ангажимент за купуване на гласове срещу съответен процент за тях лично. Единият дори обещал да достави за партията, с която сключил договорката, повече гласове, отколкото жители има в селото, посочи Пламен Николов. В тези случаи става дума за друга политическа сила, но според прокурора, за тези кметове нямало значение с кого ще се договорят – важното била печалбата. „Много трудно доказваме тези престъпления, защото всички такива разговори стават на четири очи, тайно, не може да се провери, не може да се знае предварително, защото и двете страни в сделката нямат интерес прокурорите да узнаят“, коментира той.
 
Николов посочи още, че има случаи на умишлено отклоняване на вниманието на органите на реда. Така е постъпила политическата сила с най-много нарушения, от която в изборния ден, докато вървяла търговията на гласове срещу гориво в Балчишко, била подадена жалба до всички институции, че на другия край на региона – в Тервел, има купуване на гласове и незаконна агитация в полза на друга партия. Този сигнал не се е потвърдил.
 
Окръжният прокурор апелира обществото и медиите да следят дали отговорните органи ще накажат провинилите се в изборния процес. Той коментира още, че партии, в това число и непредставени досега в Парламента, са похарчили много пари в кампанията, и е интересно дали могат да докажат произхода на тези средства.