Общините искат нов подход в Програмата за саниране на жилища
Общините искат нов подход в Програмата за саниране на жилища / Дарик Добрич

Националната програма за енергийно обновяване на българските домове не работи така, както общините биха искали, коментира пред Дарик зам.-кметът на Добрич арх.Пламен Ганчев. Изводът е направен на годишната конференция на общинската мрежа за енергийна ефективност "ЕкоЕнергия" в Габрово, в която Ганчев участва заедно с кмета Детелина Николова.

Изпълнението на програмата е напълно централизирано и информацията трудно достига до хората, посочи арх.Ганчев. От Добрич например година и половина след старта на програмата са подадени само 18 заявления с намерение за участие и все още няма нито един сключен договор.

Общините от мрежата искат нов подход при реализацията на Програмата с активизиране на ролята на местните власти, които са най-близо до гражданите.
„Ние предлагаме да станем посредници, защото практиката показва, че хората предпочитат да говорят с местни експерти, вместо да разчитат на проведените досега две национални кампании, които да обяснят всичко”, каза арх. Ганчев. Той подчерта,че от 6 години в Центъра за информация на община Добрич работят двама експерти по енергийна ефективност, които са дали стотици консултации на граждани и фирми.

Програмата за саниране на жилищата осигурява безвъзмездно до 75% от общата стойност на средствата, необходими за внедряване на мерки за енергийна ефективност. Тя е много изгодна за гражданите, подчерта Ганчев, но призна, че проблем при кандидатстването се оказва сдружаването на собствениците и осигуряването на собственото финансово участие.