Отчет на ОД МВР - Добрич
Отчет на ОД МВР - Добрич / netinfo
Телефонните измами са намалели с 34%, хващат обаче само мулета
54 измами са били извършени през 2017 година, сочи годишният отчет на дейността на ОД на МВР-Добрич. Анализ на отчета бе направен днес. Присъстваха директорът на ГДНП главен комисар Христо Терзийски и заместник-директорът на ГДБОП старши комисар Стефа Джолев. Участие взеха и представители на Областна управа, ТД ДАНС Добрич, Окръжен съд и Районен съд.

28 от измамите са т.н. „телефонни измами”, а при останалите 26 случая пострадалите лица са били въвеждани в заблуждения по различни схеми - доставка на стоки в търговски обекти, отпускане на кредити или близък познат, който дължи пари.

Полицията отчита намаление с около една трета на измамите през 2017 година спрямо предходната.  През 2016 г. измамите са били 83, над 70 от тях са били телефонните.

През 2017 г. са разкрити 15 измами, със 7 установени извършители и 27.78% разкриваемост, срещу 16 разкрити през 2016 г. с 10 установени извършители и 19.28% разкриваемост.

През миналата година на територията на ОДМВР Добрич са проведени поредица от оперативно – издирвателни мероприятия и процесуално следствени действия и 16 случая на телефонни измами са частично разкрити, като са установени 7 души, участвали в измамните схеми като „мулета”.
Органите на реда установиха лице от село Стефаново, общ. Добричка, участвало в извършена измама като помагач «муле» на сумата от 40 320 лева и златни накити. На човека е повдигнато обвинение и за участие в над 10 телефонни измами на територията на цялата област Добрич и му е взета мярка за неотклонение «задържане под стража».

През месец май м.г. са задържани две лица, участвали като помагачи „мулета“ в три измами на територията на ОДМВР Добрич, както и измами на територията на ОДМВР Силистра и ОДМВР Варна. Общата сума на измамите, в които са участвали е над 100 000 лева, припомнят в отчета.

По линия „Корупция“ от дейността на полицията, след получен сигнал за злоупотреби при усвояване на 260 000 лева  - средства от ЕС по оперативна програма, е установено длъжностно лице – общински служител, срещу което е образувано досъдебно производство.

Реализирано е оперативно дело срещу друг общински служител за неправомерно получени 40 918 лв., средства от фондове, за ремонт на спортно съоръжение. Образувано е досъдебно производство, се казва още в отчета.

В отчета липсват подробности по тези случаи.

Реализирано е и оперативно дело срещу представител на търговско дружество, който чрез използване на документи с невярно съдържание е получил по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ по еврофондове сумата от 92 999 лв. Срещу него също е образувано досъдебно производство.