Напролет ще има конференция за шистовия газ във Варна
Напролет ще има конференция за шистовия газ във Варна / Дарик Добрич
Напролет ще има голяма конференция за шистовия газ във Варна
46285
Напролет ще има голяма конференция за шистовия газ във Варна
  • Напролет ще има голяма конференция за шистовия газ във Варна

Ще минат поне 9-10 години докато в България започне да се добива шистов газ, след като се вземе такова решение. Това сподели в ефира на Дарик зам.-областният управител Тодор Георгиев, който беше част от делегация посетила Полша, за да проучи опита на страната в експлоатирането на тези подземни богатства. Според Георгиев има залежи в държавата ни и не е опасно да разберем какви са те и дали ще ни дадат известна енергийна сигурност. По изчисления на специалисти те могат да осигурят газ за 300 години напред при сегашното потребление, и въпреки факта, че при експлоатация на дадена шиста, могат да се използват не повече от 15-20% от залежите в нея.

Зам.-областният управител съобщи, че опитът на полските специалисти с шистовия газ ще бъде споделен с всички заинтересувани на специална конференция, която ще се проведе пролетта на идната година във Варна. Той посочи, че в Областна администрация Добрич са готови да предоставят материали от срещите на делегацията на всеки, който прояви интерес. Зам.-областният управител смята, че добивът на шистов газ неизменно ще се наложи в България, но решението за това ще се вземе след много разговори, широка поне 6-месечна информационна кампания и след национален референдум. Той посочи, че у нас 80% са "против" и 4% "за" добива, докато мнението на поляците е точно обратното - там големият процент от хората са "за".

В Полша са решили да добиват шистов газ, за да са независими от Русия, с която традиционно не са в добри отношения, както и за да намалят до 2020 г. емисиите си на вредни частици във въздуха, тъй като 90% от енергията им е от въглища, поясни още Георгиев. В страната има сериозни залежи и вече са раздадени над 100 концесии, където от 5 години се сондира, но според него се спазват стриктните европейски екологични правила и се упражняват строг контрол и мониториг, налагат се мораториуми върху сондажи, които създават проблеми, редовно се провеждат дискусии, на които специалисти дават разяснения. В Полша шистов газ добива отново компанията "Шеврон", на която и българската държава даде разрешение за проучване в Североизточната част на страната.

Напролет ще има конференция за шистовия газ във Варна
netinfo

Дарик припомня, че на 1 септември т.г. в Добрич и редица градове, между които Варна и София, имаше граждански протести срещу добива на шистов газ в България, след което се организира и един национален протест в столицата. В Добрич се създаде гражданско обединение против това експлоатиране на подземни богатства. Идеята на хората в него е, че шистовият газ се добива с мощен хидравличен удар в скалите на голяма дълбочина, който причинява малки земетресения, както и че се наливат огромни количества вода в сондите дълбаещи почвата, вода смесена с отровни и вредни химикали и вещества. Това са опасенията на жителите на Североизточна България, а причините хората да се страхуват и да искат забрана на този добив в България са главно плодородната земя, подпочвените води, нуждата от големи количества вода, каквито в Добруджа няма и гъстото население.

Чуйте в аудиото разговора с Тодор Георгиев.