Мая Манолова на срещата в Добрич
Мая Манолова на срещата в Добрич / Дарик Добрич
За пореден път Добрич върви към избор на местен обществен посредник /омбудсман/. Опити за създаването на такава институция има от 2004 г., но 15 години след това и след купища дебати и обновяване на правилниците за дейността, Добрич все още няма местен омбудсман. За пореден път е съчинен нов правилник за дейността, който в момента е подложен на публично обсъждане /на сайта на Общината в секция "Проектодокументи"/. Негови съставители и вносители са съветниците Михаел Игнатов, Атанас Атанасов, Мая Димитрова и Нежля Ганева. Предстои да се гледа на сесията на ОбС на 26 февруари.

Срещата в Добрич
Дарик Добрич

С изготвените нови правила ще се уреди по ясен, разбираем и прозрачен начин възможността да функционира обществения посредник на територията на Община град Добрич, посочва се в докладната. Разписани са професионалната подготовка и материалната обезпеченост.
 
Дебат за учредяването на институцията се състоя днес с участието на националния омбудсман Мая Манолова, местния посредник в Шумен – Иван Капралов, и на кмета Йордан Йорданов. Кметът отбеляза, че разчита да се създаде такава институция и в Добрич, защото жалбите на граждани се увеличават, а администрацията се свива и се затруднява да им отговаря. Той изнесе данни, че през 2011 г. в Община Добрич са постъпили 1 217 сигнала, а за 2018 г. те са били 2 181.

Мая Манолова, Иван Капралов и кметът Йорданов на срещата в Добрич
Дарик Добрич

Манолова призова Народното събрание най-после да разгледа предложените от администрацията й промени в ЗМСМА, които ще увеличат шанса да се изберат повече местни омбудсмани в страната. В момента има само 13 и то в най-големите градове. „Ние реално решаваме проблемите на хората, като принуждаваме институциите да работят“, отбеляза Манолова. „Нашата цел е да се създаде мрежа от местните обществени посредници, но има части от страната, където липсват такива, както е в Северна България“, каза още тя. Законовите промени са внесени от една година в Парламента, но никой депутат не ги е придвижил за обсъждане. С тях се цели премахване на задължителното условие местният омбудсман да се избира с квалифицирано мнозинство, а това да става с обикновено. Другото важно предложение е да се обезпечи дейността чрез държавно делегирано финансиране, за да се чувстват посредниците истински независими от местната власт. Иска се още да се въведе задължителен избор на местен посредник за общини с жители над 10 000 души, а за по-малките да има възможност да се обединяват.
Манолова сподели, че тя лично смята, че е удачно омбудсманът да бъде юрист и мандатът му да не се припокрива с кметския. Работи се по утвърждаване на схващането да се определи дълъг мандат за заемащите позицията от около 9 години.