/ Дарик Добрич
Отново е на дневен ред идеята за избор на местен омбудсман
99806
Отново е на дневен ред идеята за избор на местен омбудсман
  • Отново е на дневен ред идеята за избор на местен омбудсман
Идеята за избор на местен обществен посредник (омбудсман) отново е поставена на дневен ред в Добрич. Този път предложението идва от временна комисия, сформирана от Общинския съвет, за да се занимае с проблемите във ВиК сектора.

Извънредно заседание за водоснабдяването в града бе свикано на 4 октомври, като на него бе сформирана временната комисия от 7 общински съветници. След като са разгледали 4 жалби на граждани и множество въпроси към ръководството на „ВиК“-Добрич, от временната комисия са внесли питанията до оператора, като устно е получено уверение, че отговори ще постъпят в деловодството на Общински съвет в 7-дневен срок. Това обаче не се е случило.
 
По тази причина, общинските съветници от комисията са взели ново решение - да се започне процедура за избор на местен обществен посредник, който да помага на гражданите при връзката им с институциите.

На сесията на местния парламент вчера бе предложено да се свика нова комисия, за да направи промени в Правилника за дейността на местния омбудсман, приет през февруари 2014 г. Това предложение не бе подкрепено на заседанието.
 
Пред Дарик вносителят на идеята – съветникът Михаел Игнатов, коментира, че не е очаквал да се отхвърли предложението. Той подчерта, че е целял да се проведе дебат по същество за работата на омбудсмана, за това дали да има екип и какво да бъде възнаграждението му, но такъв не се е състоял.
 
Игнатов пое обещание да напише новия Правилник и да го подложи на публично обсъждане, за да се съберат и мненията на гражданите, които имат най-голям интерес най-сетне да се създаде позиция на омбудсман и в Община Добрич.

Очаква се проектът да бъде изготвен през декември, за да се дискутира и след това внесе за разглеждане в Общинския съвет през януари догодина.
 
Чуйте в записа какво сподели пред Дарик Михаел Игнатов: